Laddar

Så ska Sandbergs konditori baka 2000 semlor: ”Jobbar hela natten”

Mona Svantesson har rutinen inne. 20 semlor görs på cirka 10 minuter när hon visar 24Nybro hur semlorna på Sandbergs konditori bakas. På tisdagen är det nämligen fettisdagen – årets största dag för konditoriet.

delningar

– Vi räknar med att sälja omkring 2000 semlor imorgon, berättar Sandbergs konditoris ägare och konditor Mona Svantesson.

Med en försäljning på 2000 semlor sätter man sig i respekt. Det innebär bland annat att man kommer att baka semlor under ett helt dygn med start klockan 20.00 på måndagskvällen. Men förberedelserna i källaren under Sandbergs servering har varit igång sedan tidigare med inköp och annat som hör till.

– Ikväll börjar vi göra bullarna och sedan fortsätter allt och vi jobbar under hela natten. Imorgon när de första kunderna kommer ska de få nybakade semlor.

Det har aldrig varit tal om att börja ännu tidigare istället för att pressa samman allt under en natt? – Absolut inte. Det är viktigt för oss att alla vi gör är nybakat. Ett dygn gamla semlor är inte det. Så det har aldrig varit aktuellt, förklarar Svantesson.

Längst in i källaren står den berömda stenugnen där mycket av det goda bakas. Det finns endast ett fåtal kvar av dessa gamla stenugnar, berättar Monas bror Mats Johansson som skickar in en plåt med bullar. Det faktum att ugnen byggdes in i källaren 1954 när fastigheten byggdes gör bakverken än mer unika.

– Det är en raritet och nu går det inte att beställa element längre när de går sönder. Men vi har kommit i kontakt med en person som kan bygga elementen så stenugnen skall vara kvar, det är hjärtat hos oss, förklarar Mats.

Hur har efterfrågan på semlor varit nu inför fettisdagen? – Större än tidigare. Vi har sålt fler semlor än vanligt, säger Mona.

Så, vad är hemligheten till en god semla? – Vi har en mandelmassa som vi blandat med hemligt recept. Sedan tycker jag det är viktigt att mandelmassan ligger över hela semlan så man får lite i varje tugga. Sen får det gärna vara snyggt spritsat också, det lyfter semlan.

Såhär bakas semlan på Sandbergs konditori:

 

Steg 1: Mats Johansson bakar bullarna i stenugnen. 

 

Steg 2: Bullarna delas och lock skapas.

 

Steg 3: Mandelmassan spritsas på.

 

Steg 4: Sedan är det dags för grädden.

 

Steg 5: Därefter skall locken läggas på igen.

 

Steg 6: Florsockret skall på.

 

Det färdiga resultatet.