Laddar

Så ska stanken i södra Kalmar bekämpas

Luktkonsult besökte kommunens politiker och gav sina bästa tips.

delningar

Kalmar växer och marken vid Södra utmarken blir allt mer attraktiv för bostadsbyggare. Men det finns ett problem: lukten av ruttnande avloppsslam från stadens reningsverk.

I början av veckan informerade Thomas Bergfeldt, vd för Kalmar Vatten och Sten-Åke Barr, anställd på konsultföretaget ÅF, kommunens politiker om vilka åtgärder som går att vidta när det nya reningsverket byggs.

– Det nya reningsverket ska vara stadsnära. Då är luktproblematiken en fråga som vi tar på allvar. Hur ser luktströmmarna ut? Hur kommer de se ut efter att vi har gjort våra åtgärder? sa Bergfeldt, uppger tidningen Barometern.

Sten-Åke Barr presenterade sedan flera lösningar på luktproblematiken. Två av dem var att montera lock på reningsverkets slambassänger och att använda sig av kolfilter.

Prislappen för att få större delen av området tillräckligt luktfritt för att bygga bostäder på ligger på runt 40-45 miljoner kronor, enligt Barometern.

– Det är alltid billigare att göra allt på en gång. Men visst går det att göra i etapper. Man kan förbereda för nästa åtgärd efter hand, säger Barr och understryker samtidigt att lukten inte är farlig.

 

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.