Laddar

Så skyddar du ditt fritidshus

Har du ett fritidshus som du är rädd om? Här är tio smarta tips för att skydda din andra bostad som, förhoppningsvis, kan lugna dina nerver i vinter.

delningar

Många väljer att inte spendera lika mycket tid i sina fritidshus under vintern som på sommaren. Inbrott, elfel och bränder kan dock ske även då. Här är tio smarta tips från tidningen Leva&Bo på vad man kan göra för att skydda sitt fritidshus.

Skaffa fler lås Även om det är relativt enkelt att slå sönder en ruta och ta sig in så är det ännu enklare om det inte finns något lås. Försvåra för tjuven, installera fönsterlås.

Lås boden För att skydda verktyg i bodar och förråd så bör du förse dem med lås, kanske rejäla hänglås?

Sätt upp utebelysning Skaffa automatisk utebelysning som tänds när någon går förbi för att avskräcka tjuven.

Installera larm Med larm kommer också ett bevakningsbolag som bedömer läget vid utlösning. Nu för tiden ingår även en larmskylt som kan avskräcka i sig.

Skaffa ett värdeskåp För att förvara viktiga nycklar till till exempel bodar eller båtar, kan ett dokumentskåp vara passande.

Märk dina värdesaker En märkning avskräcker tjuven från stöld eftersom det kan hjälpa polisen att spåra värdesakerna. Det kan räcka med en dekal eller liknande, alternativt finns det i dag DNA-punkter med en inbyggd kod.

Brandvarnare För att uppmärksamma en eventuell brand bör du ha en brandvarnare installerad.

Skaffa åskskydd Ligger ditt hus i ett utsatt läge? Då borde du kanske fundera på att skaffa ett åskskydd.

Prata med ditt försäkringsbolag Tjuvar tar sällan dörren in i huset för att stjäla, de väljer ofta fönster eller altandörren. Uppmärksamma därför vad ditt försäkringsbolag ställer för krav på lås. Blir din bostad bestulen, vill du antagligen få ersättning.

Relaterade artiklar