Laddar

Så stor vinst gör Kalmarhem på varje lägenhet

Totalt gick landets 50 största kommunala fastighetsbolag med 4,7 miljarder i vinst förra året.

delningar

Det är Hem & Hyra som har gjort en sammanställning och jämfört fastighetsbolagens vinst per lägenhet för 2014 och 2016. Jämförelsen visar att vinsten har ökat i 33 av 50 bolag.

Med en omsättning på 322 miljoner kronor kvalificerar Kalmarhem sig som ett av landets 50 största kommunala fastighetsbolag. Man gjorde ett resultat efter finansnetto på 37 miljoner och resultatet för 2016 blev 14 miljoner.

Hem & Hyras undersökning visar att Kalmarhem tjänar i sitt cirka 10 000 kronor per år för varje lägenhet. En ökning med drygt 20 procent då resultatet för 2014 visade på drygt 8000 kronor i årlig vinst per lägenhet.

Uträkningen baseras på en trerumslägenhet på 75 kvadratmeter.

– Nu när vi ser tendenser på att byggandet mattas av är det viktigt att allmännyttan håller i och fortsätter att bygga för bostadsbristen är inte borta, säger Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder till Hem & Hyra.

Anna Granath Hansson, teknologie doktor på KTH i Stockholm, anser att de kommunala bolagen har en viktigt roll i integrationsarbetet.

– Allmännyttan får framöver ta ett mycket större socialt ansvar än tidigare. Vi har en stor grupp, främst nysvenskar och unga vuxna, som står utanför bostadsmarknaden och saknar ekonomi att ta sig in på den ägda marknaden, säger hon.

Relaterade artiklar