Så varmt får det vara i din lägenhet

Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen. Foto: Flickr/Christoph Scholz, Hyresgästföreningen/Kristian Pohl.

Det här kan du göra om temperaturen är för hög inomhus.

delningar

Den varma och torra sommaren verkar inte ha något slut på många ställen i landet.

Samtidigt har hundratusentals boende i lägenheter problem med obekvämt varma hem.

Men det finns en gräns på hur varmt det egentligen får vara. Den rekommenderade lufttemperaturen i en lägenhet är mellan 20 till 23 grader, enligt Folkhälsomyndigheten.

Om du under en längre tid har mer än 26 grader inne i lägenheten så kan du ha rätt till åtgärder – och även rabatt på din hyra.

Om det är en kortvarig värmebölja på sommaren kan man istället få acceptera att det är upp till 28 grader varmt inomhus.

– Vad som är en godtagbar inomhustemperatur beror på vädret, kan man säga. När det råder en kortare värmebölja får man gilla läget men om lägenheten är särskilt utsatt kan det ju vara för varmt mycket längre än så, säger Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg till Hem & Hyra.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan höga inomhustemperaturer medföra illamående, trötthet och huvudvärk. 

FAKTA

Så gör du om du misstänker att det är för varmt i lägenheten:

* Kontakta först din hyresvärd, annars vänd dig till Hyresgästföreningen för hjälp. Du kan även kontakta kommunens miljökontor, som i sin tur kan beordra värden att till exempel sätta upp solskyddsfilm över fönstren eller installera persienner eller en markis.

* För en snabbare och smidigare insats, mät själv upp temperaturen hemma noggrant på flera ställen, samt dokumentera inomhusklimatet. Undvik golv- och väggytor utan mät en bit upp och en bit in i rummet, där solen inte ligger på.

Källa: Hyresgästföreningen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar