Laddar

Säljer pizzerian för att få tid för familjen: ”Ett tufft jobb”

Hela fem pizzerior i Kalmar ligger nu till salu på Blocket. Långa timmar, hårt jobb och liten lönsamhet gör att många pizzeriaägare till slut får nog, säger Kamil Sümbül som nu säljer Ängö pizzeria. "Jag säljer för att jag vill få tid att leva".

delningar

– Jag lade ut annonsen i januari, det är många som hört av sig, men vi kom inte överens om priset, säger Kamil Sümbül som – i alla fall ett tag till – äger Ängö Pizzeria.

Han har fortfarande hopp om att snart kunna hitta en lämplig köpare till den lilla verksamheten på Ängö, inte minst med tanke på pizzerians läge, utan några konkurrenter på ett par kilometers avstånd.

Anledningen att han nu väljer att sälja är helt enkelt för att få mer fritid. Han äger redan en pizzeria i Söderåkra där han bor med familjen, och har tröttnat på att pendla mellan orterna och aldrig vara hemma med sina barn, säger han.

– Det är stressigt för mig. Jag äter inte kvällsmat tillsammans med min familj och vi åker aldrig på någon semester. Jag säljer för att få tid att leva.

– Jag vill egentligen inte sälja, men jag har inte kunnat övertyga familjen att flytta från Söderåkra.

Kamil är inte ensam om sitt beslut. I dag ligger fem pizzerior i Kalmar ute till salu på annonssajten Blocket: Ängö pizzeria, Pizzeria Stensö, pizzerian/kebabköket inne i Ströget i centrala Kalmar, El Greco på Södra vägen och pizzeria Monaco i Läckeby.

Enligt Kamil Sümül går förvisso hans pizzeria runt rent ekonomiskt, och han kan ta ut en vinst, men lönsamheten i branschen är låg och många ägare till pizzerior väljer därför att jobba mycket själva eftersom det blir dyrt att anställa.

– Hade du sålt 200-300 pizzor per dag hade det varit en sak, men säljer du 25-30 stycken på vardagar, kanske 100 på helgen då blir det ingen vinst om du inte jobbar själv, säger han.

När vi når Usebi Dabghi, ägare till Pizzeria Monaco i Läckeby som även den är till salu, bekräftar han bilden av ett egenföretagande som tär hårt på familjen:

– Man är borta hela tiden hemifrån, jobbar sju dagar i veckan, 12 timmar per dag, helt ensam. Det känns som att man är borta hela sitt liv, lämnar sina små barn, som kräver sin pappa, säger han.

Han har redan en köpare klar till pizzerian, och hoppas kunna lämna livet som egenföretagare bakom sig nu – främst för att ha möjligheten att jobba åtta timmar per dag.

Men vilka vill ta över en pizzeria i dag? Kamil Sümbül på Ängö pizzeria säger att de personer som visat intresse för att köpa hans pizzeria har två saker gemensamt: De är yngre än han själv (60 år) och har invandrarbakgrund.

Han är däremot orolig för att nästa generation pizzaföretagare inte kommer att orka med det tuffa jobb som det innebär att driva ett litet företag med små marginaler.

I så fall kan det innebära en utveckling mot större enheter och färre småföretagare i pizzabranschen.

– Den yngre generationen vill inte jobba såhär mycket. Det är ett slitigt jobb, och man vill inte ha det så stressigt, säger han.

Relaterade artiklar