Laddar

Salveligan döms för omfattande stöldturnéer

De hade sin bas i tiggarlägret i Salvestaden. Nu har domarna kommit efter männens många verktygsstölder.

delningar

I slutet av november stoppade Kustbevakningen i Trelleborg två skåpbilar, fyllda med misstänkt stöldgods. Genom en omfattande utredning kunde polisen få grepp om en organiserad verksamhet av stölder på byggarbetsplatser.

De misstänkta männen, mellan 24-37 år gamla och rumänska medborgare, hade haft sin bas det omskrivna tiggarlägret i Salvestaden. Männen var tidigare dömda för brott i bland annat Danmark, Tyskland, Norge och Sverige.

Den lokala byggjätten Multibygg är ett av de företag som drabbats hårdast. Vd Magnus Petersson har tidigare uppget för 24Kalmar att de blivit av med verktyg för 1,5 miljoner kronor.

De sex åtalade männen kunde kopplas till stölder i bland annat Kalmar, Oskarshamn och på Öland. Åklagaren menade att de, innan de stoppades i Trelleborg, har gjort flera tidigare resor till Rumänien för att lämna stöldgods.

Några av männen har erkänt vissa brott men de nekar till merparten av åtalspunkterna. Bevisningen mot männen var dock övertygande och Kalmar tingsrätt dömer ligan till både fängelse och utvisning.

Samtliga döms för häleri och grovt häleri. En 24-åring och en 30-åring döms även för stöld och grov stöld. Påföljden blir fängelse i mellan 12-18 månader samt utvisning i sex år.

De ska även betala skadestånd på sammanlagt drygt 10 000 kronor.

Relaterade artiklar