Laddar

Sandby borg satsar på VR-upplevelse

Snart kan du utforska Sandby borg med virtual reality. "En unik möjlighet för användaren".

delningar

24Kalmar har skrivit en rad artiklar om de historiska fynden vid utgrävningarna av Sandby borg. Sedan tidigare är det möjligt att se borgen i 3D. Nu tas nästa digitala steg – med virtual reality.

Med hjälp av ett bidrag på 400 000 kronor från Riksbankens jubileumsfond ska arkeologerna ta fram en VR-lösning. Tekniken med virtual reality är modern – för en månad sedan blev VR-glasögon utsedda till årets julklapp.

”Verktyg för digital kommunikation passar utmärkt för att öka tillgängligheten samt deltagandet i arkeologin och VR erbjuder en unik möjlighet för användaren att få en uppslukande upplevelse får besökaren att känna historien genom sina sinnen”, skriver Riksbanken i sin motivering.

Projektet är ett samarbete mellan Museiarkeologi sydost vid Kalmar läns museum, ”Rise research institute Interactive Institute Swedish ICT” och Linnéuniversitetet.

Nu ska man ta fram en VR-demo där användaren kan engageras i berättelsen om Sandby borg me hjälp av ”interaktion, storytelling och en uppslukande virtuell upplevelse”.

Relaterade artiklar