Laddar

Sant eller falskt om sms-lån

Det är ingen nyhet att vi i Sverige lånar till allt från bilar och husköp till resor och shopping. I en djungel av lån försöker vi hitta de bästa lånen till privata ändamål och där det inte är läge för ett större lån använder vi oss istället av sms-lån. Men hur ligger det egentligen till med sms-lån? Kan vi låna utan någon form av inkomst och är det möjligt att få lån även när man är skuldsatt? Här kan du läsa vad som är sant eller falskt om sms-lån.

delningar

Jag kan låna trots skulder hos Kronofogden

Falskt. Även om många bolag som erbjuder sms-lån ofta är lite snällare med att låna ut pengar, och kanske tar lite mer risker än större banker, betyder inte det att de är dumma. Företagen vill självklart fortfarande ha tillbaka sina pengar och det är skillnad på att ta en liten risk och en stor risk. Att låna ut till någon som redan har ett skuldsaldo hos Kronofogden ses som en stor risk och det är därför inte sannolikt att man blir beviljad ett lån. Skulle du vilja låna ut pengar till en vän, om risken är stor att du aldrig får se dem igen? Inte så troligt, eller hur?

 

Du behöver ingen inkomst för att få låna

Falskt. Visst finns det de som har blivit beviljade ett lån utan inkomst, men ett undantag bör inte ses som en regel. För att lånebolagen ska kunna vara säkra på att få tillbaka sina pengar vill de se att man har någon form av inkomst. Det är helt enkelt inte logiskt att bevilja ett sms-lån till någon som inte har en aning om hur hen ska betala tillbaka lånet.

 

Du måste alltid gå genom en kreditupplysning

Sant. Många tror att bara för att det är möjligt att låna utan UC, vilket sms-lånebolag flitigt skyltar med, så tas det ingen kreditupplysning. Sådant är inte fallet. Alla som ansöker om ett lån måste gå genom en kreditupplysning. Skillnaden på en vanlig kreditupplysning hos t ex Creditsafe eller Sergel och UC är synligheten av kreditupplysningen hos andra banker. Detta innebär att om du tidigare ansökt om ett lån hos ett bolag som använder sig av UC kommer detta att synas hos nästa företag som du vill låna hos. Ansöker du däremot om ett lån hos ett företag som tar en vanlig kreditupplysning, som Creditsafe, kommer detta inte att synas nästa gång du vill låna pengar. Anledningen till att att många vill låna utan UC är alltså för att det kan bli mer problematiskt att låna i framtiden.

 

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.