Laddar

Sara Dahlström: ”Handlar om vad man presterar och inte hur man ser ut”

Kalmarbo, inspiratör, bloggare och chefredaktör – kärt barn har många namn. Sara Dahlström är tjejen som vill sprida kroppspositivism och inspirera andra till att träna på ett roligt sätt.

delningar

För sju år sedan opererade Kalmartjejen Sara Dahlström bort en tumör på hypofysen. Alla mediciner som hon tvingades ta efter det gjorde att hon började gå upp i vikt och för att få bukt med det började hon träna.

– Jag hade en extrem diet och tränade på ett sätt som jag tyckte var riktigt tråkigt för man kunde ju inte vara tjock liksom. Men det var som självplågeri att stå i timmar på crosstrainern och se minuterna ticka förbi, säger hon.

Efter ett tag gav Sara upp den enformiga konditionsträningen och hittade istället ett sätt att träna på som hon faktiskt tycker är kul. Hon började lyfta tunga vikter.

– Det är en mäktig känsla att hålla i en tung vikt. Det är häftigt när man klarar något som man inte trodde att man skulle klara vilket är en stor anledning till varför jag tycker att det är så kul.

Sara har som mål att vara med i Strongwoman, en tävling som går ut på att lyfta alla möjliga tunga vikter.

– Man får välta däck, gå med tunga vikter och lyfta stenar och stockar. Tyvärr har jag lyckats med att skada mig och krossa fingrarna precis innan de tidigare tävlingarna. För mig är det viktigt att ha ett konkret mål, som till exempel Strongwoman, när jag tränar istället för att jag gör det för att bli smal. Det handlar om vad man presterar och inte hur man ser ut, säger Sara.

  Foto: Privat

Just den där sista meningen sammanfattar Sara på ett väldigt bra sätt. Hon har gjort sig känd genom sin blogg Fitnessfeministen och på Instagram där hon postar kroppspositiva bilder där fokus ligger på att vara glad och nöjd med hur man ser ut.

– Jag har inte alltid varit en så öppen person men nu när jag har hittat en träningsform som är genuint kul så vill jag inspirera andra lika mycket som de har inspirerat mig.

Hon får också möjlighet att sprida budskapet om kroppspositivism genom en helt annat kanal. Hon är nämligen nybliven chefredaktör på magasinet Hälsa & Fitness, där hon började jobba som redaktör för två år sedan efter att hon tagit examen från journalistik- och medieprogrammet på Linnéuniversitetet.

– I åttan på gymnasiet upptäckte jag hur kul det var att skriva så jag riktade in mig på det. Jag tog ett sabbatsår på universitetet för att utbilda mig till personlig tränare vilket fick mig att inse att jag ville skriva om just det. Jag nischade in mig bra och min syn på träning är något som folk vill läsa om, säger hon och fortsätter:

– När man kopplar ihop träning till att bara vilja bli smal så blir det fel. Träning ska inte vara en viktnedgångsmetod i första hand utan man bör koncentrera sig på de andra positiva effekterna. Man bör få mer glädje av att träna och göra det man tycker är kul.

Det är fler som pratar om kroppspositivism än vad det var för några år sedan men klimatet bland kommentarer på sociala medier kan fortfarande vara rått.

– Jag får en del trollkommentarer men det är en så liten del att jag oftast kan skratta åt dem. Oftast är det gubbar som säger att jag kanske skulle börja träna mer och är ohälsosam vilket verkligen är lätt att borsta av då de uppenbarligen inte har någon koll.

Finns det någon tanke du skulle vilja skicka med till folk som kanske brottas med sin självbild? – Man kan följa folk på sociala medier som har en sund inställning till hälsa, kropp och träning och sedan ta bort allt det som ger en hets och ångest. Träning ska inte vara en viktnedgångsmetod utan man ska hitta något man blir glad av. Lyfta tungt ger mig en bra självkänsla och alla borde koncentrera sig på det positiva, avslutar Sara.

Relaterade artiklar