Laddar

SAS lägger miljardorder – beställer 50 plan

Så många miljarder kommer satsningen att kosta.

delningar

SAS har i dag beslutat att beställa 50 Airbus A320neo-flygplan med leveranser från våren 2019 till 2023.

Genom ordern får SAS för första gången från år 2023 en enhetsflotta bestående av effektiva kort-och medeldistansflygplan när det gäller kostnad och miljö, enligt ett pressmeddelande.

– Sedan vi för drygt ett år sedan började trafiksätta fabriksnya Airbus A320neo har vi fått en mycket positiv kundrespons. Dessutom skapar vi för första gången en enhetsflotta och kan ytterligare effektivisera vår verksamhet och fortsätta minska våra klimatpåverkande utsläpp, säger Rickard Gustafson, vd och koncernchef för SAS.

I dag har SAS två flygplanstyper i trafik inom Europa jämfört med sex olika under 2012. I takt med leveranserna av de nya Airbus A320neo kommer SAS att börja fasa ut Boeing 737 och existerande Airbus A320-flygplan. I samband med det förenklas SAS flygplansflotta ytterligare till en enhetsflotta bestående av Airbusflygplan på både kort-, medel- och långdistanslinjer.

Listpriset på de 35 Airbus A320neo flygplan inklusive motorer som beställs från Airbus uppgår till strax under 4 miljarder dollar cirka 33 miljarder kronor. Detta före rabatter som överenskommits mellan SAS och Airbus. De ytterligare 15 Airbus A320neo-planen hyrs från leasingbolag.

Flygplanen kommer att finansieras genom en kombination av finansleasar, sale/lease back samt eget genererat kassaflöde.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.