Laddar

Schlager-Anders: ”Ace Wilder går vidare”

På lördag drar Melodifestivalcirkusen i gång. Anders Olsson är Kalmars mesta Mello-expert och självklart på plats i Göteborg. Han tippar på att en veteran – och en nykomling går vidare.

delningar

På lördagen smäller det i Scandinavium i Göteborg. Första deltävlingen i årets Melodifestival drar i gång – och kröns i maj med storslagen Eurovision-final i Globen.

Årets första startfält består av både en del nya och gamla ansikten. Samir och Viktor – som gjorde dundersuccé med sitt bidrag ”Groupie” förra året är tillbaka, liksom Ace Wilder, som skrällde med en andraplats i melodifestivalen 2014 med ”Busy doing nothing”.

Anders Olsson, till vardags informatör på Linnéuniversitetet, är Kalmars mesta schlagerexpert och har sett ”mellon” live omkring 15 gånger. Han finns självklart på plats i Scandinavium på lördag tillsammans med ett gäng andra schlagerfantaster.

Såhär säger Anders Olsson om årets startfält:

– Bara utifrån bara vilka artister som är med så tycker jag att det är en alldeles ordinär delfinal. Jag imponeras inte jättemycket av artistuppsättningen. Tyvärr har ju Anna Book diskats också, vilket är lite trist. Jag är inget stort fan av Anna men det är ju kul med blandning med gamla rävar och nykomlingar.

Ja, något som tycks vara en ny trend i årets ”mello” är diskningarna. Charlotte Perelli medverkan som programledare för tävling kommer att begränsas efter att hon förekommit i en olämpligt reklamsammanhang – och Anna Books bidrag ”Himmel för två” diskvalificerades så sent som i går, eftersom låten redan tävlat i Moldaviens schlagertävling 2014.

– Det är jättesynd om Anna Book. Det har nog aldrig hänt att en låt diskats så tätt inpå. Det är ju den tydligaste regeln inom Melodifestivalen att låten inte får ha getts ut tidigare, och då är det klantigt av dem som skrev låten. Jag tycker det är upphovsmännens ansvar att veta vilka regler som gäller.

Vilka tror du tar sig vidare i första deltävlingen då? – Jag gissar att Ace Wilder går vidare tillsammans med Robin Bengtsson. Ace därför att hon varit med en gång förut, och då gick väldigt bra för henne. Hon går hem i stugorna, och har lite attityd, som jag också gillar. Av 30-sekundersklippen som svt släppt på hemsidan var Robin Bengtssons låt den som imponerade mest. Jag kände inte till honom sen tidigare, men han verkar vara en bra artist och har en välskriven låt.

Många tippar ju på Samir och Viktor… – Det är svårt att koppla bort mina egna åsikter här. Samir och Viktor går säkert till andra chansen, och de kan mycket väl vara så att de går till final. Men jag gillar dem inte alls, de är oseriösa tramspellar. De kan inte sjunga, och är inga bra artister. Ska alltid vara med en sån varje år, lite plojartister.

Hur förbereder sig en schlagerexpert inför en mellon – har du några särskilda rutiner? – Nej faktiskt inte, jag håller det väldigt enkelt. Jag brukar förhandslyssna så mycket som möjligt, kolla oddsen och höra vad mina nördkompisar tycker och tror. Men det är inte så att jag har speciella kläder på mig under Melodifestivalen. De som varit med mig framför tv:n har blivit ganska besvikna. De hoppas på glitter och glamour och där sitter jag med en kopp te.

Känns det extra spännande att följa mello i år när Sverige är värdland för Eurovision? – Ja, absolut. För mig är ju Eurovision roligare än Melodifestivalen, och man känner ofta att det blir ett större engagemang på hemmaplan när vi själva ska arrangera Eurovision. Engagemanget blir större både bland fans men också hos ”vanligt folk”.

Här är bidragen i första deltävlingen

Deltävling 1: Göteborg 6/2 2016

Mimi Werner – Ain’t No Good Låtskrivare: Mimi Werner, Göran Werner, Marcus Svedin, Jason Saenz

Samir & Viktor – Bada nakna Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger, Anderz Wrethov

Robin Bengtsson – Constellation Prize Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Henrik Wikström, Mark Hole, Martin Eriksson

Ace Wilder – Don’t Worry Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Anton Hård af Segerstad, Ace Wilder, Behshad Ashnai

Anna Book – Himmel för två (Bidraget diskat med anledning av att låten varit med i den moldaviska uttagningen till ESC 2014) Låtskrivare: Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg, Camilla Läckberg

Pernilla Andersson – Mitt guld Låtskrivare: Pernilla Andersson, Fredrik Rönnqvist

Albin & Mattias – Rik Låtskrivare: Albin Johnsén, Mattias Andréasson

Källa: SVT.se

Relaterade artiklar