Laddar

Semlans dag är här – här är Kalmarbagarnas favoriter

Wrapsemla, nutellasemla, cupcake-semla – vilken är årets uppstickare på semmeldagen? Vi frågade Kalmars bagare och konditorier.

delningar

Utan större konkurrens kan nog fettisdagen koras till årets höjdpunkt på svenska bagerier och konditorier.

Och det krävs en hel del förberedelse om man, som Danska Wienerbageriet i Kalmar ska tillverka upp till 8000-10 000 semlor på en och samma dag.

– Vi har förberett stora bulldegar som står och kyljäser dagen innan. De är redo när bagarna kommer vid klockan 23 kvällen innan, och sen börjar det bakas av. En sådan här dag bakar vi i flera omgångar och ända fram till stängning, säger Conny Larsson, delägare på bageriet.

Urvalet av olika semlor blir bara större och större på de lokala konditorierna. I år kan man köpa sig en laktosfri semla, nutellasemla – eller varför inte en blåbärssemla med chokladmousse (se faktaruta).

Danska Wienerbageriet satsar, liksom förra året på den trendiga wrapsemlan:

– Wrapsemlan har kommit för att stanna helt klart, det är många som gillar att man får lite av varje hela tiden när man äter, säger Conny Larsson.

Men det är inte alla som är lika övertygade. På Holmgrens på Kaggensgatan kör man fullt ut med den traditionella semlan.

– Wrapsemlan var nog förhoppningsvis lite av en fluga. Den är ganska jobbig att göra, bullen blir torr eftersom den är tunnare, och jag tycker grunden i en bra semla är en saftig bulle, säger Mikael Keinvall, bagerichef.

Anders Hansen, bageriansvarig på Ica Maxi, beskriver semlan som ett ”tacksamt bakverk” för bagaren själv – just eftersom den går att variera i oändlighet.

– Vi har varit ganska aktiva, och kört mycket semlor under hela 2015. Vi har haft sommarsemla med färska jordgubbar och höstsemla med blåbärsgrädde. Folk är nyfikna och mottagliga för nyare varianter, säger han.

Men tar det inte udden av fettisdagen om man kan äta olika semlor året om? – Man får vara lite försiktig, såklart. Hade det inte hade blivit en sån snackis på sociala medier så hade jag nog också känt så. Men det har varit väldigt positiv respons faktiskt, så det är möjligt att vi också kör en påsksemla, kanske med äggtoddy.

ETT SMÖRGÅSBORD AV SEMLOR

Danska Wienerbageriet, Kalmar Bakar: Traditionell semla, wrapsemla, mini-semla, familjesemla (sju ihopbakade bullar som serveras i en tårtring).

Ica Maxi-bageriet, Kalmar Bakar: Traditionell semla, Nutella-semla, wienersemla, semla med vaniljkräm, ”semmelstubbe”.

Stensö hembageri, Kalmar Bakar: Traditionell semla, laktosfri semla, semla med vaniljkräm, semmeltårta, mini-semla, semla med blåbär och chokladmousse.

Sockenbageriet Ljungbyholm Bakar: Traditionell semla, laktosfri semla, cupcake-semla på muffinsbotten. Har i jul även bakat lussesemla.

Holmgrens konditori/ Konditori König, Kalmar Bakar: Traditionell semla, semla med vaniljkräm.