Laddar

SF söker smålänningar till storfilmssatsning: ”Amatörer som proffs”

SF Studios ska göra en ny filmatisering av Vilhelm Mobergs klassiska roman "Utvandrarna". Nu söker man småländska skådespelare – gärna med dialekt.

delningar

Det är i ett inlägg på sin Facebooksida som SF Studios har gått ut med en efterlysning till ”Utvandrarna”. Man är intresserade av skådespelare inom ”alla nivåer, amatörer som proffs”.

Man behöver både barn och vuxna, män och kvinnor. En förutsättning för att bli aktuell är att man har den rätta dialekten.

Filma en kort presentation där du berättar mer om dig själv – på din naturliga småländska”, skriver filmbolaget.

1971 släpptes Jan Troells klassiska filmversion av ”Utvandrarna” och året efter kom ”Nybyggarna”. Max von Sydow och Liv Ullman hade huvudrollerna och stora delar av dåtidens skådespelarelit syntes i rollistan.

Den filmen belönades bland annat med fem Oscarsnomineringar, två Golden Globes och två Guldbaggar.

Drygt 45 år senare planerar SF nu för en ny filmatisering. Storsatsningen ska regisseras av Daniél Espinosa (Snabba Cash, Safe House, Child 44) och för manuset står Petter Skavlan (Sofies värld, Kon-Tiki). Premiären är planerad till 2018.

– En historia som bara måste berättas igen. Inte minst i dessa tider med flyktingar som riskerar sina liv på Medelhavet, sa Daniél Espinosa till Aftonbladet när filmplanerna blev kända.

Den som är intresserad av att vara med i filmen kan läsa mer på SF Studios Facebooksida.

24Kalmar har tidigare rapporterat om filmatiseringen av ”Enkelstöten”, där producenterna sökte personer med Kalmardialekt. Delar av inspelningarna skedde runt om i Kalmar i vintras.

Relaterade artiklar