Singeldebut för Kalmars nystartade indierockkvartett

"Vi har väldigt roligt tillsammans".

delningar

Måndagen den 10:e december släppte det nybildade indierockbandet Menace sin debutsingel "Selfaware". Och för att ta reda på mer om Kalmarscenens nya band tog vi därför på 24Kalmar ett besök i deras replokal.

Inne i den kala och svagt upplysta lokalen möttes vi av fyra glada ansikten: Elin Lövström, Leon Erlandsson, Gottfrid Svensson och Melker Jonsson. Medan kvartetten stämde sina instrument inför kvällens rep passade vi först och främst på att bena ut bandets ursprung. Tydligen ska fröt från början ha såtts hos gymnasiekompisarna Melker och Gottfrid.

– Vi har tidigare spelat i band tillsammans och när den senaste konstellationen bröts tänkte vi att det hade varit kul att starta upp något nytt igen, säger Kalmarbon Gottfrid Svensson på gitarr.

– Ja det blev dags att leta nytt folk och det gick ju sådär som du ser, säger nyblivna Kalmarbon Melker Jonsson på bas. Nej jag skojar, det går skitbra det här.

Sångerskan Elin Lövström från Öland, som tidigare benämnde sig själv som trubadur, fick de kontakt med via en Facebook-annons. Men det som skulle komma att fördröja bandstarten var deras sökande efter en trummis.

– Mig hittade de genom någon jättekonstig bandfinder-grej, säger ölänningen Leon Erlandsson på trummor.

– Ja vi var desperata och letade överallt, men till slut stötte vi på honom, säger Melker.

När Leon sedan kom in i bandet för lite över tre månader sedan var bandet komplett. Och på direkten påbörjade man låtskrivandet, att spela covers var aldrig aktuellt för medlemmarna i Menace.

Lördagen den 17:e november spelade man sedan in debutsingeln "Selfaware", i Boost studio Kåremo, som nu har släppts på bland annat Spotify. En musikvideo till samma låt är även planerad lite längre fram.

– Selfaware var väl den fjärde låten totalt som vi skrev. Vi har även en till inspelad som heter "End for me" och den kommer nog att släppas i början på nästa år, säger Melker.

Vad handlar "Selfaware" om?

– Kortfattat så handlar den om en person som blir dömd väldigt mycket. Och i slutet av låten inser man att det istället är personen som dömer en som har problemet, säger Elin.

Skulle ni beskriva erat sound som indierock? 

– Vi har haft lite svårt att bestämma oss faktiskt men det är den genren som känns närmst, säger Melker. 

Bandet beskriver det även som att spela "det man tycker om", och två stora gemensamma inspirationskällor för de verkar vara Red Hot Chili Peppers och Kent.

För tillfället är deras fokus på deras kommande singelsläpp, men eftersom bandet beskrivs som att vara i en ständigt skrivande process, är även tanken lite längre fram att man ska försöka få ihop till en hel skiva.

– Det är lättast att få våran musik hörd genom singlar, men tanken är att försöka få ihop till en EP eller ett album. Och vi skapar mycket nytt hela tiden så det lär finnas material till en hel skiva, säger Melker.

Medan bandet började göra sig redo för att skruva upp högtalarna och rocka loss i några timmar hade man även sitt alldeles första gig som band i tankarna. Under lördagen den 15:e december skulle Menace nämligen ställa sig på scen i Ungdomshuset Unik.

– Det blir först att leta lite spelningar här i Kalmar, för att sedan få med sig lite folk där man kommer ifrån. Och förhoppningsvis blir det att ut och gigga så mycket som möjligt i sommar. Vi kommer ta alla chanser för att ut och spela, säger Melker.

Vad är målet bandet?

– Drömmen vore ju att kunna leva på det men det är också ett rätt långsiktigt mål, säger Elin.

– Framförallt hade det varit skönt att kunna ta det så långt som det går. Att få genomföra gig lite längre upp i landet och få med sig en liten fanbase, det hade varit kul, avslutar Gottfrid.

Leon höjde sedan trumpinnarna och räknade in, "En, två, tre, fyr". Melker rullade igång sin basgång, Gottfrid la på gitarriffet och Elin började sjunga. Vi på 24Kalmar avlägsnade sedan oss och låta bandet repa i fred.

Hade du inte möjlighet att se Menace på Unik kan du i alla fall lyssna på debutsingel här.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar