Laddar

Sista resan för Kaggs rugbyveteran

Han gör sitt sjunde år som rugbytränare för Lars Kaggskolan. Det kommer också att bli hans sista. "Så är det, allt har sin tid."

delningar

Förra årets dubbelseger var den första för Lars Kaggskolan sedan 2008. En förkrossande tjejseger följdes upp av ett sudden-drama – där Calvin Silverstrand avgjorde för killarna.

– Det var helt fantastiskt, och jag tror inte folk förstår hur mycket som krävs för att man ska lyckas ta hem dubbeln, säger Adnan Beckovic, tränaren som gör sin sjunde gymnasierugby som ledare.

Hur har de här åren varit? – Själva spelet har förändrats de senaste åren. Sedan jag kom in har jag försökt få oss att spela mer och inte bara grisa. Förr var det grisfys i två och en halv månad. Nu försöker vi utveckla ett spel och tränar på speltekniska bitar.

Kompanjonen Rasmus Hansson har han haft vid sin sida under de flesta åren som tränare.

– Vi spelade även rugbyn ihop när det begav sig och fungerar bra ihop.

Men i år är den absolut sista för dig? – Ja, så är det, allt har sin tid.

För Rasmus också? – Det skulle jag tro, vi håller ihop, Rasmus och jag.

Sju år är en lång tid – och 24-åringen har hunnit med att träna en hel del ungdomar genom åren.

Vilka är de bästa du tränat? – På tjejsidan är det Shannon Erlingsson. Hon var en komplett spelare och nio mål på två år säger väl det mesta. Sedan är Jenny Svensson, som är kapten för laget i år, med där uppe också. Hon gjorde fyra mål förra året.

– Bland killarna måste jag nog säga Calvin Silverstrand som avgjorde i fjol och Rasmus Hansson, som var ett defensivt geni.

Årets trupper har precis tagits ut – och nu väntar ett läger under hela helgen, från fredag till söndag.

– Det gäller att svetsa samman gruppen, att få alla att agera som ett lag, det är det allra viktigaste. På träningarna fokuserar vi väldigt mycket på fart och spel. Vi spelar till oss kunskaper med hjälp av avledande moment, överlapp och att öppna upp spelet, säger Adnan Beckovic.

När frågan om årets nyckelspelare kommer på tal, vill Kagg-tränaren först inte nämna några – alla är lika viktiga. Till slut kläcker han ur sig två namn.

Jenny Svensson på tjejsidan är nog vår absoluta nyckel. På killsidan har vi Mustafa Ahmadi som är en riktig försvarsgigant.

Förra året hade Adnan och Rasmus hand om både kill- och tjejlaget på egen hand. Till årets gymnasierugby har de mer stöttning från yngre förmågor. Adnan hoppas att någon eller några av dem är villiga att axla manteln som tränare till nästa år. De som assisterar är Emil Poikela och Calvin Silverstrand på killsidan och Elna Persson och Julia Franzén på tjejsidan.

– Det är förhoppningen att vi kan skola in dem i det här. Det är alltid bra att gå vid sidan om och lära sig lite om ledarskapet. Det var så jag själv började för sju år sedan.

Blir det ny dubbelseger i år? – Det är alltid målet, men det är små marginaler och allt kan hända. Men givetvis hoppas vi på det. Det vore kul att avsluta på det sättet.

Relaterade artiklar