Laddar

Sjöräddningssällskapets dag anordnades i Kalmar

Under lördagen höll Sjöräddningssällskapet i Kalmar öppet hus och hade uppvisningar. "Vi vill göra folk uppmärksamma på vår verksamhet".

delningar

Mellan klockan 11.00 och 15.00 på lördagen arrangerade Sjöräddningssällskapet i hela Sverige vad de kallar för ”Sjöräddningssällskapets dag”. I Kalmar bjöds det in till öppet hus där allmänheten gavs möjlighet att ta en titt i stationens båtar.

– Vi hade också sjöräddningsuppvisningar med våra båtar och med sjöfartsverkets helikopter som flög hit. Den vinschade upp två personer som agerade nödställda i vattnet, berättar Andreas Svensson hos Sjöräddningssällskapet i Kalmar.

Andreas uppskattar att drygt ett hundratal personer har kommit förbi Kalmarstationen under dagen och varit nyfikna på organisationen och dess maskineri.

– Vi vill göra folk uppmärksamma på vår verksamhet, att vi finns och att vi finansieras helt genom gåvor och bidrag. Sjöräddningssällskapet är en frivillig organisation utan statlig finansiering, berättar Andreas.

– Vi vill också uppmärksamma att vi utför en väldigt stor del av Sveriges sjöräddningsuppdrag. 80 procent av alla sjöräddningslarm är vi involverade i på något sätt, fortsätter han.

Sjöräddningssällskapet består av 70 stationer runt om i landet, med drygt 200 räddningsbåtar och 2100 frivilliga sjöräddare. Efter kontakt med sjöräddningssällskapet dröjer det oftast under en kvart innan hjälpen är på väg i en nödsituation.