Laddar

Sjukhusets svar efter kritiken: ”Var väldigt mycket att göra”

Verksamhetschefen ger sin syn på fredagens incident.

delningar

I helgen hörde en privatperson av sig till 24Kalmar och berättade hur hennes 61-årig mamma, som lider av lungsjukdomen KOL, höll på att skickas hem från akutmottagningenLänssjukhuset i Kalmar. Mamman hade då inte fått träffa en läkare på över åtta timmar och inte heller fått någon att äta. Senare visade det sig att mamman led av lunginflammation och hade hög feber.

Björn Flodmark, verksamhetschef för akutmottagningen på länssjukhuset i Kalmar, kan inte kommentera det enskilda fallet, men han berättar att det under fredagen och helgen var stressigare än vanligt.

– Jag har fått refererat från flera medarbetare att det var väldigt mycket att göra och att vi var väldigt hårt belastade, säger Flodmark och fortsätter:

– I det här fallet kan jag bara beklaga. Sådana här situationer uppstår titt som tätt och det är jättesvårt att förutse dem.

Flodmark förklarar att flera faktorer spelar in när storleken på personalstyrka för en specifik dag bestäms. Tid på året och vilken veckodag det är spelar roll. Dessutom har det aktuella vädret stor inverkan på antalet patienter som söker akutsjukvård.

– Ett annat växande problem, inte bara i Kalmar utan i hela västvärlden, är att personer söker sig till akuten på sjukhus när de egentligen ska uppsöka en annan vårdnivå. Vi ägnar förhållandevis mycket tid åt människor som inte är svårt sjuka och som hade blivit bättre mottagna på en annan avdelning, säger Flodmark.

Efter att 24Kalmar publicerat artikeln om den 61-åriga KOL-patienten med lunginflammation hörde ytterligare än anhörig av sig. Marie Sandelius berättade då hur hennes 27-åriga dotter Camilla skickades hem från akuten med migränmedicin i våras. Ett halvår senare dog Camilla på grund av en hjärntumör.

– Min största oro är att akutpersonalen går på knäna. Och det måste ut, sa Marie Sandelius till 24Kalmar under söndagen.

Verksamhetschefen Björn Flodmark igen:

– Vi är fullt bemannade inom princip alla personalkategorier, så vi har förhållandevis god bemanning. Tittar vi tillbaka i tiden ett-två år var det stora bekymmer men där har vi kommit ifatt, i alla fall när det gäller antalet. Sedan finns det utmaningar i att hitta rätt kompetens, avslutar Flodmark.

 

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.