Laddar

Skanska gör miljardförsäljning av Linnébyggnader

Tre hus på den östra delen av universitetsområdet har förvärvats av Intea Fastigheter. "Vi är stolta över att utveckla Linnéuniversitetet".

delningar

På torsdagen meddelade Skanska att de har sålt tre av byggnaderna vid det nya Linnéuniversitetet i Kalmar.  Intäkten blir 1,1 miljarder kronor och ny ägare är Intea Fastigheter.

De kommer nu att finansiera byggets andra etapp (cirka 370 miljoner) och sedan slutföra projektet med Skanska Sverige som entreprenör. Tillträdet sker sedan när Linnéuniversitetet börjar flytta in under hösten 2018.

– Vi är stolta över att utveckla Linnéuniversitetets nya stadsintegrerade universitet i Kalmar och är glada att nu lämna över till Intea som är en etablerad aktör inom social infrastruktur, säger Joakim Åkesson, affärsutvecklingschef i Skanska Sverige.

När bygget av det nya universitetet inleddes i början av 2016 tecknade Skanska ett tioårigt hyresavtal med Linné. De tre husen som nu säljs har en total yta på cirka 43 000 kvadratmeter.

Intea Fastigheter har erfarenhet från utbildningsområdet då de bland annat äger fastigheter som Högskolan i Halmstad använder sig av.

– Vi har ägnat mycket tid och arbetat hårt tillsammans med Skanska för att få denna affär i hamn. Intea äger sedan tidigare universitet och högskolor på andra orter och ser denna affär som ett fantastiskt komplement till vår befintliga portfölj, säger Christian Haglund på Intea.

Intea Fastigheters största ägare är ett flertal pensionsstiftelser från bland annat Handelsbanken, Saab och Volvo.

Relaterade artiklar