Laddar

Skarp kritik mot flytt av särskolan: ”En bricka i Perssons maktspel”

(M) säger blankt nej till att flytta särskolan till Brofästet. Nu ska den nya jätteskolan – och hur 19 000 kvadratmeter ledig yta ska användas – utredas.

delningar

Det är ett stort pussel som ska läggas. När Linnéuniversitetet flyttar till nya lokaler i hamnen frigörs en yta på 19 000 kvadratmeter – en yta som ägs av kommunala fastighetsbolaget KIFAB och som kommunen nu har att hitta nya användningsområden för.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) beskrev i december läget som en ”kommunal eurojackpot”: Om Linnéuniversitetets lokaler på Brofästet kan användas till en ny skola för trångbodda elever från Vasaskolan och Kalmarsundsskolan innebär bara det en besparing i kommunens investeringsbudget på 300 miljoner kronor.

Men det är inte alla som är lika förtjusta i idén om en jätteskola, som 24Kalmar tidigare skrivit om. Moderaterna reserverade sig redan i arbetsutskottet mot beslutet att utreda om att placera särskolan på Brofästet och under tisdagens kommunstyrelsemöte yrkade man på avslag.

Kritiken handlar främst om att särskolan, enligt förslaget, ska flytta in i Sodexhos del av Kalmar nyckel redan till hösten. Då kan de få vänta länge på att resten av ”superskolan” flyttar in – eftersom universitetet planerar att flytta ut delar av verksamheten tidigast 2018.

I ett pressmeddelande på tisdagen skriver Moderaterna att ”särskolans elever inte ska vara en bricka i Johan Perssons maktspel”

– Vi säger inte nej till lokalen i sig, även om vi är tveksamma till Brofästet som högstadie. Men för oss är det omöjligt att säga ja till ett inriktningsbeslut där 60 särskoleelever ska få gå i skola med 2000 studenter i upp till fyra års tid, sa Christina Fosnes (M).

I stället vill partiet att en helt ny särskola byggs – det var den ursprungliga planen, och pengar finns avsatta i budget, resonerar (M).

Även Inger Hilmansson (L) framförde giftig kritik mot att kommunen ska lösa ett enormt flyttpussel på bara några månader:

– Vi tog beslut om en avsiktförklaring med Linnéuniversitetet redan 2011. I den stod det att vi skulle planera för universitetets flytt ur KIFAB:s lokaler. Nu ska man, på några månader, utreda om flytt av mängder av verksamhet in i en jättebyggnad. Man har ett antal ytor som man ska plocka in barn i som om det vore tennsoldater, sa hon under kommunstyrelsen.

Flera ledamöter reagerade på den beskrivningen, bland annat barn och ungdomsnämndens ordförande Lasse Johansson (S):

– Att kalla barnen en bricka i ett spel är ett påhopp under bältet. Jag vet vilka behov särskolan har och vilken längtan efter nya lokaler som finns där. De här lokalerna på Brofästet ska i så fall bli så pass anpassade att de ska vara likvärdiga ett nybygge, sa han.

Efter en lång och tidvis hetsig debatt tog kommunstyrelsen beslut om att börja utreda olika flyttlösningar i kommunen. Utredningen om särskolans framtid ska vara klar redan i slutet på månaden, och beslut kommer att tas i februari.

Relaterade artiklar