I samarbete med annonsör

Skillnaden på lån med och utan UC

Ett av de vanligaste missförstånden är att många tror att lån utan UC innebär att det inte tas någon kreditupplysning.

delningar

Enligt konsumentkreditlagen så måste alla långivare göra en kreditupplysning innan de beviljar lån. Det finns alltså ingen långivare i Sverige som kan erbjuda ett lån utan kreditupplysning. 

Merparten av Sveriges företag och banker tar hjälp av UC för att göra sina kreditupplysningar. Upplysningscentralen, UC, är överlägset det största kreditupplysningsföretaget, men de är långt ifrån det enda. Idag väljer faktiskt många långivare att undvika UC på grund av att det är avsevärt mycket dyrare än konkurrenterna.

Med hjälp av kreditupplysningen får långivaren information om din ekonomiska situation och får därför ett gott underlag för att antingen bevilja eller neka din låneansökan. De fokuserar på om du som låntagare har tillräckligt goda förutsättningar för att kunna återbetala ditt lån. 

Räntan på alla lån bestäms individuellt. När du söker för att jämföra räntan på olika lån skickas därför en kreditförfrågan in och registreras för respektive lån, oavsett om du tar lånet eller inte. Många kreditförfrågningar kan inverka negativt på deras beslut eftersom det signalerar att du är i desperat behov av lån eller lever över din budget. Det kan göra det svårare för dig att bli beviljad ett lån och om du blir beviljad är det oftast med hög ränta. 

Därför kan det vara fördelaktigt för dig att ta ett lån utan UC om du har samlat på dig flera kreditförfrågningar. När du lånar utan UC så kan du faktiskt öka din kreditvärdighet. Det beror på att kreditupplysningarna endast registreras hos det kreditupplysningsföretag som utfärdar dem. Förfrågningarna syns därför inte hos UC om du använder ett annat företag, och andra företag kan inte se UC’s register. Så färre kreditupplysningar hos UC innebär starkare kreditvärdighet. Det kan vara smart att ha i bakhuvudet om du planerar att söka ett stort banklån i framtiden där kreditupplysningen sker via UC. 

Även fast ett kreditföretag väljer att få sina kreditupplysningar från ett annat företag, så får de fortfarande samma information som hos UC. Det finns alltså inga extra risker när det kommer till att låna utan UC. Däremot är det striktare krav för långivare som använder sig utav UC, vilket gör att du blir lättare beviljad lån och du kan teckna fler lån samtidigt av dem som inte använder UC.

Oberoende om det är med eller utan UC, så är det alltid en bra idé att noggrant gå igenom dina alternativ så du hittar det bästa lånet för dig. Det finns många gratistjänster som kan hjälpa dig att sammanställa de lån du har störst chans att bli beviljad och som passar dina villkor. Det gör att du sparar både energi och tid. På lanutanuc-guide kan du jämföra den effektiva räntan, specialerbjudanden, extra avgifter samt för-och nackdelar med respektive lån. 

Även fast det är lättare att bli beviljad lån utan UC betyder det inte att det är en smart idé att teckna ett nytt lån om du har obetalda skulder. Har du en strulig ekonomi är det bäst att ordna upp den först. Låna aldrig mer pengar än vad du behöver och inte heller om du inte kan betala tillbaka lånet. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.