Laddar

Skola satsar på pulsträning: ”Bättre resultat och lägre sjuktal”

Ölandsskolans satsning på pulsträning uppmärksammades på onsdagen.

delningar

Under fyra års tid har Kalmar läns landsting jobbat aktivt med en ”Kom igång-satsning” där uppdraget har varit att jobba hälsofrämjande mot länets invånare.

På onsdagen samlades de delaktiga i projektet; landstinget, P4 Kalmar, Smålandsidrotten och Friskis & Svettis på Torslunda skola, där man under en fyraårsperiod jobbat målmedvetet för att förbättra elevernas fysiska hälsa.

– I Torslunda har de kommit väldigt långt, för där använder de pulsträning utanför de vanliga idrottslektionerna. Det har visat sig ge bättre resultat, en lugnare miljö i klassrummen och mycket lägre sjuktal bland både lärare och elever, säger Josefine Helin, kommunikatör på landstinget i Kalmar län.

Hon berättar att man även ser kopplingar till den psykiska hälsan.

– Man kan fokusera bättre och hela välbefinnandet blir mycket bättre har man märkt. Mycket tack vare den här satsningen som man har gjort i Torslunda.

Nästa vecka ska landstinget besöka ytterligare en skola som jobbar på ett liknande sätt, nämligen Alsteråskolan i Ålem.

– En del i vår fortsatta satsning är en träff i oktober där vi bjuder in länets skolor till Oskarshamn. Där ska de både Torslunda och Alsteråskolan få berätta hur de har jobbat och förhoppningsvis inspirera andra att ta efter. Det gäller alla skolor, från förskolan till gymnasiet, säger Josefine Hellin.

Under onsdagen fick eleverna genomgå fem stationer med pulsträning och avslutade sedan med skoljoggen. Man visade även upp hur man kan göra roliga rörelser på raster.

Linnéa Thurfjell från Calmif var även hon på plats och föreläste om självkänsla och om att våga tro på sig själv.