Skolrugbyns köning urartade – poliser fick tillkallas

Erik Nilsson, ordförande i elevkåren vid Lars Kaggskolan, och Ludvig Soric, ekonomiansvarig för Jenny Nyströmskolans elevkår. - Foto: Dennis Johansson

Feststämningen under Stagg/Jennys "köning" förvandlades under torsdagskvällen till något helt annat.

delningar

Under torsdagskvällen gick Stagneliusskolan och Jenny Nyströmskolans så kallade "köning" av stapeln. Fenomenet, där hundratals skolelever samlas för att få köpa de åtråvärda rugbybiljetterna, startade redan vid klockan två på eftermiddagen.

Och när 24Kalmars reporter var på plats under "köningen" vid 18-tiden hade det ännu inte varit någon hätsk stämning mot Lars Kaggskolan.

– Men det kommer säkert, sa en av de som befann sig utanför Stagneliusskolans idrottshall till våran reporter.

Och det skulle det allt göra. För när Lars Kaggskolan traditionsenligt skulle besöka Stagg/Jennys "köning" vid 21-22-tiden och sjunga lite ramsor, urartade sig hela situationen fullständigt.

– Det var väldigt hätsk stämning redan från början. Omotiverat så vitt vad jag vet. Och sedan börjades det kastas ägg från båda hållen, säger Erik Nilsson, ordförande i elevkåren vid Lars Kaggskolan.

Då försökte man direkt styra upp situationen genom att skyffla folk åt olika håll för att få bort de från platsen. Men det skulle visa sig vara en för stor utmaning för de fyra vakterna att få ordning på de över 300 personerna på platsen.

– När det börjades kastas ännu mera ägg utrymde de flesta från varåt håll platsen. Men några okända stannade kvar och fortsatte. Och vad jag har hört så tillkallades det även polis för att hjälpa de underbemannade vakterna, säger Erik Nilsson.

Det ryktades även om att någon ska ha blivit slagen på platsen. Men det är ännu inget som är bekräftat eftersom man inte fått in säkerhetsvakternas rapport. Någon fyrverkeriepjäs ska även avlossats under kvällen.

– Själva kraschningen pågick i en timme och vid klockan 23 hade nästan alla lämnat platsen, säger Ludvig Soric, ekonomiansvarig för Jenny Nyströmskolans elevkår.

Hur såg stämningen ut under Lars Kaggs "köning"?

– Den var bättre men vi upplevde fortfarande att några ägg kastades. Men det var ingenting liknande det som vi upplevde igår. Och att det kastas ägg är något som inte inträffat under de senaste tre åren vad jag vet, säger Erik.

– Jag tror att det här någonting som vi måste ta gemensamt ansvar för. Vi måste verkligen ta upp det här och markera att det här inte är okej. De här individerna förstör för alla och ger skolrugbyn ett dåligt rykte, säger Ludvig Soric.

Elevkårerna tar därför avstånd från all sorts kastning av föremål. Och enligt Erik hade både skolor gått ut med informationen om att inte kasta något vid flertalet tillfällen innan "köningen". Något man också hade gjort precis innan och i samband med själva marschen. Men trots det kastades det ägg i alla fall.

– Det är väldigt svårt att gå vidare med det här. Men vi ska kalla till krismöte nu och försöka komma på åtgärder. Vi ska även försöka få styr på vad som faktiskt hände igår och varför. Och självklart verka förebyggande för kommande år. För om det skulle fortsätta att se ut på liknande sätt så skulle vi behöva utöka vaktstyrkan tre till fyra gånger så mycket, säger Erik.

Hur tänker man nu inför rugbymatchen och beredskapen där?

– Vi får jobba väldigt förebyggande såklart men jag tror aldrig att det har inträffat något liknande under själva matchen. Där är säkerheten mycket högre och vi genomför även kroppsvisiteringar på alla som kommer in. Och under själva matchen är det är även föräldrar i publiken vilket jag tror lättar upp stämningen lite grann, säger Erik.

Ja för skolrugbyn är väl ändå ett vänskapligt event i grund och botten?

– Ja trots rivaliteten så är det fortfarande någon sorts gemenskap vi har mellan skolorna. Därför är det synd att vi måste associeras med det här. Skolrugbyn har en lång tradition och det är många som ser fram emot det varje år. Därför vore det också väldigt tråkigt om det skulle behöva läggas ner eftersom det finns vissa individer som inte kan sköta sig, avslutar Ludvig.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar