Laddar

Skräckstatistiken – Kalmar län har störst risk

Kalmar län toppar olycksstatistiken. - Foto: Mostphotos

Länets vägar har den högsta andelen viltolyckor.

delningar

Ny statistik från försäkringsbolaget If visar att det sker drygt 21 stycken viltolyckor per 1000 registrerade personbilar i Kalmar län.

Det är knappt före Kronoberg (20) och en bra bit före Värmland (16) och Jämtland (16) som är trea respektive fyra på listan.

Hösten är den tid på året då flest viltolyckor inträffar och i Sverige sker det en olycka var nionde minut, dygnet runt.

– Åter igen ser det tyvärr ut att bli ett rekordår. Under hösten är djuren mer aktiva och hamnar oftare på vägarna på grund av jakt, svampplockare och brunsttider. Kombinationen med en mörk och nederbördsrik årstid gör vägarna livsfarliga för både djur och människor, säger Johan Granholm, motorexpert på If, i ett pressmeddelande.

Oktober och november är de mest olycksdrabbade månaderna. De milda vintrarna i södra delen av landet har gjort att både älg- och vildsvinsstammen har ökat.

Störst risk att krocka med vilt är i skymning och gryning då djuren är i rörelse.

- Läs av omgivningarna, håll uppsikt längst med vägkanterna och anpassa farten. Försök förutse var djur kan dyka upp, säger Johan Granholm.

I genomsnitt omkommer cirka fem personer per år i viltolyckor.

Relaterade artiklar