Laddar

Skyddsvallar uppbyggda runt dieselcisternen: ”Vi förbereder oss”

Arbetet med att pumpa ut fyra miljoner liter diesel har påbörjats. "Det värsta scenariot är att det blir något utsläpp".

delningar

På onsdagen larmades räddningstjänsten till Tjärhovet i Kalmar då en cistern med diesel imploderat och tryckts ihop. På torsdagsförmiddagen meddelade Kalmar kommun via ett pressmeddelande att de 4 000 kubikmeterna diesel skulle pumpas ut. 

Vid lunchtid på torsdagen kallade räddningstjänsten i Kalmar till presskonferens angående den imploderade cisternen, som tillhör företaget Nynas AB.

– Det som har hänt är att i går vid lunchtid fick vi ett samtal från Tjärhovet om att det hänt något med en cistern. Vi åkte ner dit och det man kunde se var att tak och väggar var lite deformerade. Exakt vad som har hänt kan vi inte uttala oss om utan det får framtiden utvisa genom utredningar, säger räddningschefen Kalle Daleen. 

Vid 14-tiden på torsdagen påbörjades arbetet med att tömma de fyra miljonerna liter diesel. Arbetet innebär att man pumpar över bränslet till tomma cisterner på området.

– Det är en process som verksamheten gör dagligen, så det är ingen stor sak. Experter har, tillsammans med verksamheterna där ute, gjort bedömningen att det förhoppningsvis ska fungera att pumpa ut precis som vanligt, säger Daleen och fortsätter:

– Vi förbereder oss ändå för att någonting annat kan hända. Tillsammans med verksamheter har vi byggt upp invallningar runt cisternen om något oförutsett skulle inträffa. Men det räknar vi inte med, det känns som extremt lågt sannolikhet.

Utpumpningen av diesel kommer ske långsamt och övervakas av kontrollanter som mäter rörelser och förändringar. Daleen kan i nuläget inte svara på när pumpningen är klar men medger att det kan röra sig om flera dygn.

När cisternen väl är tom kommer besiktningsfirmor att undersöka varför den imploderat.

– Det värsta scenariot är att det blir något utsläpp naturligtvis. Men det varken tror eller hoppas vi, säger Daleen.

Helgens Ironman-tävling påverkas inte av händelsen.

 

Relaterade artiklar