Laddar

Skyttedrottningen på väg att ta historiskt kliv med IFK Kalmar

Med sina 26 fullträffar är hon på god väg att skjuta upp laget till damallsvenskan. På söndag kan Amanda Fredrikssons IFK Kalmar bli historiska.

delningar

Efter en höst där IFK Kalmar har kastats mellan hopp och förtvivlan i kampen om den andra platsen upp mot damallsvenskan – har laget inför söndagens avslutning mot Assi – allt i egna händer. Detta mycket tack vare Assis och AIK:s oväntade förluster förförra helgen mot Böljan och Västerås.

– Det känns som att vi har fått en gratischans nu och vi har inte tänkt släppa den. Det gäller att slå bort tankarna om allsvenskan så mycket som möjligt och ha en normal träningsvecka. Vi har spelat 25 matcher innan den här säsongen. Söndagens match är bara en av dem, säger Amanda Fredriksson.

Lagets skyttedrottning har noterats för hela 26 fullträffar och kommer sluta tvåa i skytteligan. Sedan återkomsten till Gröndal – efter det allsvenska äventyret i Jitex under säsongen 2013 – har hon gjort 78 mål på fyra säsonger i IFK-tröjan.

– Verkligen skönt att det har lossnat i år. Jag tror aldrig jag gjort så många på en och samma säsong. Det har känts jättebra hela året, säger hon.

Nu är hon på väg att skjuta upp sitt IFK Kalmar till damallsvenskan. Allt som krävs är minst en poäng hemma mot Assi.

– Vi ska gå ut och vinna matchen. Något annat finns inte.

Men allt har inte varit guld och gröna skogar. Efter en närmast perfekt vår har hösten gått något tyngre. Spelet har varit knackigt och resultaten stundtals svajiga.

– I våras körde vi bara på och tänkte inte så mycket. Vid uppehållet fick man tid att stanna upp och såg att vi låg tvåa och hade goda möjligheter på allsvenskan. Då tror jag många började tänka för mycket och media haussade upp oss.

Första matchen efter uppehållet, borta mot Mallbacken, blev ingen höjdare.

– Där var det inte alls bra. Vi ställde bara ut skorna och förlorade med 3-2, säger Fredriksson

En annan stjärnsmäll kom hemma på Gröndal – när bottenlaget Sundsvall fullkomligt körde över IFK Kalmar med 7-2.

– Flera gånger har man tänkt att där gick nog tåget. Framför allt Sundsvall hemma. Men även Böljan borta när de kvitterade i 93:e minuten. Det är något vi inte ska låta oss drabbas av på söndag. Mycket handlar om det mentala, och det gäller att göra allt så normalt som det bara går.

Oavsett om det blir spel i damallsvenskan eller inte har stora delar av stommen i laget redan förlängt sina kontrakt över nästa säsong.

– Jag trot det är viktigt att visa att det är en bra klubb med en härlig gemenskap. Att det inte spelar någon roll om vi går upp nu eller inte. Gör vi inte det nu, så ska vi definitivt bara göra det nästa år. Det är bra signaler att sända ut.

Är ni redo att gå upp? – Ja, det tror jag definitivt. Föreningen har under lång tid haft som mål att få upp laget i damallsvenskan. Vi spelare har varit med ett tag nu och många har varit med på den här resan och varit nära en gång tidigare. Visst, skillnaden mellan elitettan och allsvenskan är stor. Men vi vill utvecklas och bli bättre. Då är det bara allsvenskan som gäller, och det ska vi fixa på söndag.

Amanda Fredrikssons målfacit de senaste säsongerna:

2017: 26 mål (en match kvar). 2016: 12 mål. 2015: 12 mål. 2014: 28 mål (division 1).

Relaterade artiklar