Laddar

Slottet bjuder in till medeltidshelg: ”Vi vill levandegöra historien”

Under helgen kan man uppleva renässansen och medeltiden på Kalmar slott. Magikergränd är en av årets nyheter.

delningar

Hur såg det egentligen ut på Kalmar slott när Vasa-ätten höll hov? Smakade maten gott på medeltiden? Detta är frågor som kommer att besvaras på slottet när man håller sin årliga renässans-och medeltidshelg för tredje gången.

Mimmi Mannheimer är slottschef och hon berättar att utöver de vanliga utställningarna och barnens slott kommer man att kunna prova på aktiviteter såsom bågskytte, fäktning och olika vapentyper. Dessutom finns en marknad på plats med olika knallar, allt ska ge vuxna och barn en känsla av att ha förflyttats i tiden.

– Något som jag tror kommer att bli väldigt populärt är Magikergränd, då Gaston och Caligari kommer att utföra olika trick. Detta är nytt för i år. Även stagefighting med Condottieri vet vi brukar uppskattas, berättar hon.

Det är ett samarbete mellan Kalmar slott och Calmar Renässansgille som ligger bakom tillställningen. Planeringen började redan i höstas, då Magikergränd, Månskensteatern och olika knallar bjöds in.

– Vi har granskat olika historiska källor och tittat på bilder från tiden och utefter det har vi till exempel valt kläder, säger Ulf Ragnarsson från Calmar Renässansgille.

Förra året kom cirka 3600 besökare och i år hoppas arrangörerna på ännu fler.

– Kalmar slott är ett renässans- och medeltidsslott och vi vill levandegöra historien. Det känns alltid spännande och roligt inför ett sånt här evenemang. Vi vill att de som kommer ska få roliga upplevelser och möta historiska personer och att barn känner att de får uppleva en annan tid och kanske träffa någon riddare, säger Mimmi Mannheimer.

Relaterade artiklar