Laddar

Slottet presenterade världsutställning: ”Dyraste hittills”

Buenos Aires, Washington, Moskva och nu Kalmar. Nästa utställning på Kalmar slott är minst sagt världskänd.

delningar

På måndagen presenterade slottschefen Mimmi Mannheimer nästa års säsongsutställning på Kalmar slott. Mellan den 4 maj-4 november kommer världsutställningen Da Vinci Inventions ockupera åtta salar och uppta totalt sju hundra kvadratmeter av slottets yta.

– Det är otroligt spännande och otroligt roligt. Vi har haft ögonen på den här utställningen sedan 2013 då vi var i Bryssel och såg den. Sedan dess har vi suktat efter att få hit den, säger Mannheimer.

Utställningen är uppbyggd kring de cirka sex tusen ritningar, skisser och anteckningar som konstnären, vetenskapsmannen, arkitekten och uppfinnaren Leonardo da Vinci efterlämnade när han dog år 1519.

– Han levde under renässansen och var en viktig pusselbit i historien då människan erkände att vi, och kyrkan, inte vet allt. Da Vinci ville veta hur allt fungerade, berättar Mannheimer.

Utställningen reser konstant jorden runt och har bland annat stannat till i Buenos Aires, Tokyo, Manchester och Moskva. Besökaren får bland annat ta del av animationer som förklarar hur Da Vinci målade Nattvarden och Vitruvianske mannen.

Men det mest uppseendeväckande är kanske det 50-tal modeller i naturlig storlek som italienska hantverkare har byggt utifrån Da Vincis ritningar. Flygmaskiner, en pansarvagn som man springer i och en modell av ”den perfekta staden” är några av objekten som kommer att finnas på plats.

– Jag har varit här i sju år och det är den dyraste utställningen hittills, säger Mannheimer.

Kalmar slott har, tillsammans med ett antal medfinansiärer från näringslivet, betalat en miljon till Grande exhibition som äger utställningen. Företaget kommer dessutom få provision per besökare.

Relaterade artiklar