Laddar

Slottschefen redo för hektisk månad: "Blir sena kvällar"

Jan-Åke Johansson om In Flames-satsningen, den fina ekonomin och förra årets publiksuccé.

delningar

På torsdag inleds konsertsommaren i Borgholms slottsruin när Diggiloo-turnén kommer på besök. Slottschefen Jan-Åke Johansson räknar med en hektisk månad.

Totalt sju olika evenemang, fördelat på nio kvällar, kommer äga rum i slottsruinen fram tills den andra augusti.

– Vi är väldigt nöjda med schemat, vi tycker det är en jättebra bredd på alltihop. Från Bamse till In Flames, ja, det är jättebra, säger han.

Jan-Åke Johanssons heltidsjobb är uppdelat på 50 procent som slottschef, och 50 procent som fritidschef i Borgholms kommun. När 24Öland gästade slottsruinen den här veckan hjälpte han till att ordna med scenen.

– Jag är med operativt överallt, så uppgifterna varierar från dag till dag. Nu när säsongen är igång så blir det sena kvällar, men det är ett intressant och omväxlande jobb.

Något särskilt evenemang som sticker ut i år?

– Det som är mest spännande är ju det här med In Flames, tycker jag. Tanken är att de ska ha det här som deras festivalarena, återkommande, år efter år. Sedan är det inte säkert att de själva kommer varje år, men de ordnar alla andra band som ska vara här.

Johansson har ett stort finger med i precis varenda konsert och evenemang som bokas till slottsruinen. Allt går genom honom.

– Vanligtvis är det olika producenter som tar kontakt med mig. Oftast är det först bara ett datum, sedan när det mognat lite så kommer det fram vad det är. Sedan är processen igång.

Finns det någon artist ni skulle velat ha haft hit i sommar? Eller någon som ni tackat nej till?

– Nej. Och vi har inte tackat nej till någon. Vi är nöjda med det programmet vi har.

Borgholms slott har haft en uppåtgående trend de senaste åren och 2017 redovisades en ekonomisk vinst på 1,7 miljoner kronor. Jan-Åke Johansson tror att verksamheten är ett av få besöksmål i Sverige som går runt ekonomiskt "på egna ben".

Som mest ryms cirka 4500 besökare vid en konsert i slottsruinen.

Ett avtal mellan Borgholms kommun och statens fastighetsverk säger att över- och underskott ska rulla med i verksamheten för att kunna återinvesteras i slottsruinen. Johansson berättar om en totalsiffra på 117 000 besökare förra året. I den ingår allt; evenemangsåskådare, dagsbesökare, skolbesök, bröllop med mera.

– Det är nog rekord. Jag tror inte att det varit så mycket folk här något år tidigare.

Det cirkulerar många siffror – vad är publikkapaciteten vid en konsert?

– Det skiljer sig. Är det bara ståplats så är det 4500 ungefär. I dagarna nu så levereras den läktaren som ska stå på de flesta av konserterna, när den är uppe ligger kapaciteten på 4200.

Torsdagens Diggiloo-show är ett av två evenemang där det enbart erbjuds sittplatser för besökarna. Det andra tillfället är när Sven-Bertil Taube uppträder tillsammans med Norrköpings symfoniorkester den 21 juli.

– Då är vi nere på 2800 i publikkapacitet. Då är det stolar och sånt, så då minskar det.

Hur involverad är du när själva konserterna äger rum?

– Mycket. Jag är säkerhetsansvarig på alla evenemang. Det finns med i tillstånden från polisen att jag ska vara här, säger Jan-Åke Johansson.

Relaterade artiklar