Slutet på en era – Stevens livsverk raseras

Han har drivit Varvsholmens restaurang i 17 år. Men nu tvingas han lämna. "Jag är orolig för min framtid".

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

För snart 30 år sedan flyttade 55-åriga Steven See till Kalmar från Ronneby. Sedan dess har han bland annat varit delägare i Ming Palace och drivit restaurangen Peking. Han implementerade buffé-konceptet i Kalmar 1998 och 2001 såg han sin chans att köpa restaurangen på Varvsholmen.

Trots ett generöst bud så vann ett annat par budgivningen. Men bara sex månader senare blev han kontaktad av Kifab som frågade om han fortfarande var intresserad.

– Den dåvarande ägaren hade inte klarat av det, så jag köpte det, säger Steven.

Sedan dess har Steven drivit restaurangen – fram tills nu, när Kifab väljer att satsa nytt i lokalen finns inte längre Stevens restaurang med i planerna. För drygt ett år sedan kallades Steven till ett möte med Kifab.

– När vi träffades så pratade de inte rakt eller direkt utan de snirklade sig hela tiden runt ämnet, men efter några möten berättade min revisor att jag inte längre fick vara kvar.

Hur kändes det?

– Jag blev jättebesviken såklart. Jag har hela tiden sagt att jag inte ville lämna. Jag har passerat den tiden där jag måste kämpa för pengar, här finns det inte jättemycket pengar, men det funkar. Jag vill bara ha ett jobb.

Stängsel har satts för serveringen.

Kifab gav honom ett erbjudande där han skulle få 250 000 kronor och gratis hyra i sex månader och han fick tipset om att inte ta strid mot Kifab med tanke på de kostnader det skulle kunna bli vid en förlust i en rättslig process.

– Så jag och Kifab pratade flera gånger om hur vi skulle göra och hur mycket pengar jag skulle få. Till slut så fick jag upp budet accepterade 350 000 kronor.

Hur har reaktionerna varit hos dina restaurangbesökare?

– Många har kommit fram till mig och sagt att de tycker synd om mig och att de kommer att sakna min mat. Det är många ungdomar som jobbar på Varvsholmen och de behöver mycket mat till ett bra pris.

Stängsel har satts för serveringen.

Vad Steven kommer att göra härnäst, det är fortfarande ovisst, även om det fortfarande finns en dröm om att driva restaurang igen.

– Jag tror inte att jag har råd med en ny restaurang. Men skulle jag ha tillräckligt mycket pengar – så vill jag. Skulle det funka här i sommar när ombyggnationen är klar så skulle jag vilja komma tillbaka. Jag skulle kunna betala pengar tillbaka.

– Och vill de ändra koncept så kan jag ändra mig, jag är öppen för att anpassa mig för det som behövs.

Vad händer för din del härnäst?

– Jag vet inte. Jag kommer att bli arbetslös och jag kommer inte heller att få någon a-kassa eftersom jag registrerade mig för sent. Det är väldigt jobbigt, jag är orolig för min framtid.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar