Smålands nationaldag firas med tårta: "Säljer mer för varje år"

Mikael Keinvall, konditor på Holmgrens konditori. - Foto: Carl Winsth

Firandet av den inofficiella nationaldagen blir större för varje år.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Torsdagen den sjunde mars är för många en helt vanlig torsdag. Men för smålänningarna har den första torsdagen i mars, även kallad "fössta tossdan i mass", blivit en inofficiell nationaldag. För att fira denna dag äter flera smålänningar marsipantårta, eller massipantååta, som det heter i Småland.

Mikael Keinvall, konditor på Holmgrens konditori i Kalmar räknar med att man säljer fler stubbar och tårtor i år än föregående år.

– Vi säljer mer och mer för varje år och man märker en uppåtgående trend precis som kanelbullens dag. Den var också uppåtgående men har väl stannat av lite. Men det är givetvis väldigt roligt, säger han.

För bara två dagar sen var det fettisdagen, något som eventuellt kan påverka försäljningen.

– Många har kanske redan ätit gott den här veckan men vi hoppas att det ska gå bra ändå. Vi gjorde tolv stycken stubbar i fjol men de tog slut ganska snabbt, så i år kommer vi göra fler.

Hur många räknar du med att göra i år?

– Vi räknar med att göra 20 stubbar, men det kan bli mer. Vi ligger mitt inne i stan vilket gör att det kan bli lite svårare för folk att köpa med sig om man jämför med andra ställen där man kanske kan stanna med bilen precis utanför och köpa med sig.

På Holmgrens konditori bakas stubbarna samma dag – vilket gör att det blir en tidig uppstigning för Mikael.

– Jag kommer nog att börja vid 04:00 på torsdag, men det är härligt. Det är en rolig dag.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

I samarbete med annonsör

Folkhögskolan för nya möjligheter

Högalids Folkhögskola är för många elever ett startskott till högre utbildning och nya yrkesmöjligheter.