Laddar

SMHI varnar för värmebölja – så varmt blir det i helgen

SMHI flaggar för höga temperaturer de närmaste dagarna. Foto: Max Pixel.

"Tänk på att ägna äldre, yngre samt husdjur lite extra omsorg", skriver Krissamverkan Kalmar län.

delningar

Vädergudarna ser ut att fortsätta ignorera många lantbrukares önskan om att himlen ska öppna sig och bjuda på rejält med regn. På torsdagen gick SMHI ut med ett meddelande om höga temperaturer. Meddelandet gäller stora delar av södra Sverige, bland annat Kalmar län och Öland.

Definitionen för meddelandet är att den maximala dygnstemperaturen förväntas bli mellan 26 och 30 grader, minst tre dagar i följd. Om prognosen ändras till en kraftigare eller mer långvarig värmeperiod så kan meddelandet uppgraderas till en varning.

Enligt SMHI:s prognos för Kalmar kommer temperaturen på fredagen nå upp i cirka 24 grader med växlande molnighet. På lördagen väntas temperaturen stiga ytterligare ett snäpp och värmen, som lär ligga mellan 26-28 grader, ser ut att stanna ända fram till nästa helg.

De höga temperaturerna som väntar har också inneburit att Krissamverkan Kalmar län har gått ut men en uppmaning till länsborna: "Tänk på att ägna äldre, yngre samt husdjur lite extra omsorg då de lättare påverkas av värmen".

Relaterade artiklar