Snart blir uteserveringarna rökfria: "Folk kommer att vänja sig"

Omdiskuterat förbud införs lagom till högsäsongen.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Den första juli börjar den nya lagen gälla för rökförbud på uteserveringar. Evelina Andersson, platsansvarig på Harrys i Kalmar, tror att lagändringen kommer att få delad inverkan för verksamheten.

– För barnfamiljer och ickerökare är det bara positivt, jag har själv rökt och jag vet att det kan vara svårt att visa hänsyn till omgivningen. Jag har också blivit mamma och om detta beslut inte hade tagits så kanske jag själv hade börjat röka igen.

Sedan i våras har uteserveringen mot Norra Långgatan varit fri från rökning, då har man istället har blivit hänvisad till bakgården. Nu filar man på ett annat särskilt utrymme för rökning.

Däremot tror Evelina inte att beslut blir särskilt uppskattat för de som brukar besöka nattklubben. – Det kommer nog skapas mest irritation när det kommer till nattklubben men jag tror att folk kommer vänja sig, på samma sätt som då det blev rökförbud inomhus, säger hon och fortsätter: – I det långa loppet är detta ett bra förbud, jag tror att rökningen kommer minska bland både personal och gäster, säger Evelina Andersson.

Flera andra Kalmarrestauranger ställer sig också positiva till den nya lagändringen. – Jättebra, vi har haft rökförbud i två-tre år nu så det kommer inte att påverka oss så mycket, säger Simon Johnsén, delägare av Restaurang 4 Kök.

Även Isabell Jonsson Restaurang Bryggan välkomnar det kommande förbudet.

– Det känns bra. Vi har haft rökförbud sedan förra sommaren så jag tror inte att det kommer att påverka vår verksamhet, säger hon.

Jenny Olausson

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar