Snart kan hyresreglerna skärpas – kan leda till fängelse

Foto: Mostphotos/Michael Erhardsson.

Redan i år kan reglerna bli hårdare för hyresgäster i landet.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Svarthandel med hyreskontrakt, otillåten andrahandsuthyrning och att ta orimligt hög hyra av andrahandshyresgäster är ett stort problem på hyresbostadsmarknaden.

För att motverka missbruket och få en bättre fungerande marknad kom regeringen under torsdagen med ett lagförslag med åtgärder mot handel med hyreskontrakt.

"Handeln med hyreskontrakt undergräver de grundläggande spelreglerna på hyresbostadsmarknaden och går i första hand ut över de bostadssökande som följer reglerna och inte betalar otillåtna ersättningar", skriver regeringen i en kommentar gällande propositionen.

Det finns också anledning att se allvarligt på kopplingarna mellan den illegala handeln och organiserad brottslighet.

– Hyresrätten är en betydelsefull boendeform som regeringen vill värna om. Den olagliga handeln med hyreskontrakt drabbar såväl enskilda som hyresmarknaden och samhället i stort. Därför föreslår vi nu kraftfulla åtgärder, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i ett pressmeddelande.

För att motverka missbruket och för att få en bättre fungerande marknad föreslår regeringen bland annat att den som köper sitt hyreskontrakt ska kunna förlora hyresrätten med omedelbar verkan och även kunna dömas för brott, med möjliga straff böter alternativt fängelse i högst två år.

Dessutom skärps straffen för försäljning av hyreskontrakt mot otillåten ersättning. För att försvåra att hyreskontrakt överlåts mot otillåten ersättning skärps även reglerna för byten. Detta innebär bland annat hyresgästerna ska ha bott i sina lägenheter i minst ett år före bytet.

En rad ändringar föreslås även för andrahandsuthyrning av hyresrätter. En förstahandshyresgäst som hyr ut sin lägenhet i andra hand och tar ut en hyra som är högre än hyresgästens egen hyra med eventuellt tillägg för möbler och andra nyttigheter ska kunna förlora sitt kontrakt.

En hyresgäst som hyr ut sin lägenhet svart ska inte längre få behålla sitt hyreskontrakt på grund av att denne rättat sig. Det ska även bli brottsligt att hyra ut en lägenhet i andra hand utan tillstånd till överhyra. Förslaget innebär också att gränsdragningen mellan en tillståndspliktig andrahandsupplåtelse och en upplåtelse till inneboende tydliggörs.

Propositionen bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 oktober 2019.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar