Laddar

Sofia fann ro i sig själv: ”Yogan förändrar en hela tiden”

Att lära sig om sina begränsningar är inte det lättaste men Sofia Ekholm har gjort det tack vare yoga.

delningar

För ungefär 10 år sedan testade Sofia Ekholm på yoga för första gången i sitt liv på ett gym i Kalmar.

– Det började bli ganska hippt då, många kändisar sågs på väg från gymet med yogamattor under armen och jag tänkte att det kanske var någonting för mig. Jag har lidit av ångest och haft återkommande depressioner och dippar under större delen av mitt liv, vilket jag nu förstår har mycket med min högkänslighet att göra, att jag inte tagit hänsyn till vad jag orkar utan bara kört på. Så jag sökte med ljus och lykta efter något som kunde få mig att känna ro och komma i balans, kanske kunde yogan få mig att må bättre, berättar Sofia.

Och visst var det något med de lugna rörelserna och den rogivande atmosfären som fick Sofia att rulla ut mattan gång efter gång, trots att hon gick ut för hårt de första gångerna och fick ont i ryggen.

– Det är så svårt att säga vad det var som fick mig att fastna, bara de som yogar regelbundet tror jag kan förstå vad det är som är så magiskt med yoga! Man utför i stort sätt samma positioner, asanas, varje gång, men konstigt nog blir det aldrig tråkigt. Det är rogivande, utmanande för både kropp och själ och efter en tid börjar man se på sig själv och sitt liv ur ett nytt perspektiv, börjar göra andra val som är bättre för en. Anledningarna till att jag yogar är många men nummer ett är nog att det gör mig mer harmonisk. Min man säger att jag alltid är på gott humör när jag har varit och yogat!

Yogan har tagit en stor plats i Sofias liv. Hon jobbar som frilansskribent med fokus på yoga och personlig utveckling, och har även en blogg där hon delar med sig av sina erfarenheter, tankar och kunskaper.

– Många tror att jag är yogalärare men det är jag inte. Att inte undervisa i yoga är ett aktivt val jag har gjort, just därför att jag vill att yogan ska fortsätta vara en källa till glädje och en tillflyktsplats där jag finner ro – inte bli ett måste, säger hon.

 

Har du något tips till den som skulle vilja bli mer harmonisk och hälsosam? – Vill man förändra sitt liv och bli mer hälsosam är mitt tips att man definierar för sig själv inte bara vad man vill förändra utan även varför, och sedan jobba efter det. Jag är övertygad om att för att lyckas måste viljan komma inifrån, inte vara ett resultat av ideal eller påtryckningar utifrån.

Sofia är även en högsensitiv person (HSP) vilket innebär att hon lätt tar in och påverkas av stämningar och andra människors känslolägen. Hon har även svårt för stressiga och livliga miljöer, höga ljud och sorl med mera.

– Denna känslighet är psykiskt utmattande jag behöver mycket tystnad och tid för mig själv för att landa, vila och ladda batterierna. Yogan har hjälpt mig, dels gällande återhämtningsbiten men främst när det kommer till att acceptera mina begränsningar och stå upp mig själv och mina behov. Ibland får jag tacka nej till roliga saker för att jag vet att de är för utmattande, säger hon och fortsätter:

– Min högkänslighet har även med mitt val av yrke att göra – som frilansskribent kan jag välja när och hur mycket jag vill jobba, och i vilken mån jag har kontakt med människor. Samtidigt som jag är i stort behov av tystnad och lugn och ro är jag supersocial och älskar att prata med människor – en svår balansgång ibland.

Innan hon började med yogan var hon oroligare, mer ångestfylld, brydde sig mer om vad andra tänkte om henne och hon var heller inte så säker på vem hon var, vad hon ville eller tyckte.

– Yogan förändrar en hela tiden. Man skalar successivt av sig lager efter lager och blir – eller kanske vågar vara – den man egentligen är innerst inne.  Naturligtvis varierar mitt mående, men överlag skulle jag säga att jag är mer harmonisk, har ett annat inre lugn, nu för tiden.

Yogan hjälpte henne helt enkelt att finna sig själv.

– Yogan har stärkt mig som person, och det är som sagt ett ”ongoing project” men nu vet jag vem jag är, hurdan jag vill vara som person. Jag har lättare för att sätta gränser och jag vågar stå för den jag är och hur jag vill leva mitt liv. För det mesta i alla fall, jag drabbas fortfarande av ångest och tvivel då och då, men det är någonting jag har accepterat att jag nog får leva med.

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.