Som att dansa runt en lägereld under en stjärnklar himmel

24Kalmars Dennis Johansson recenserar Avantgardets senaste platta "Alla känner apan".

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Avantgardets albumdebut "För många dyra skor och döda ögon" släpptes våren 2016. Året därpå kom uppföljaren "På östkusten intet nytt". Nu bara två och ett halvt år senare har bandet - bestående av Rasmus Arvidsson, Patrik Åberg, Johan Offerlind, Mattias Täck, Andreas Stellan, Daniel Gilbert, Matti Ollikainen och Theo Gilbert - därmed fulländat sin albumtrilogi i och med släppet av "Alla känner apan".

Därför vill jag börja med att be mitt favoritband från Nybro om ursäkt för att jag råkat gräva ner mig själv i en för djup musikalisk grop, av singer/songwriters och diverse jazzgenrer med melankoliska atmosfärer, och helt låtit det flyga förbi att platta nummer tre redan har anlänt.

För att gottgöra bandet tänkte jag då "sassa". Så det dröjde därför inte länge förrän jag lät albumöppnaren "Walk of shame" fylla mina hörlurar med sitt långsamt klättrande intro. Och dryga minuten in får vi till slut höra Rasmus Arvidssons härligt släpiga och opolerade röst som ibland brister på sitt alldeles fantastiska sätt.

Den följs sedan upp av ännu en banger. Den här gången är det låten "Ut i natten" som med sina härligt fylliga och poppiga toppar bygger upp en nästan sockersöt vägg av ljud. Refrängens nostalgiska atmosfär gör att suget efter att dansa runt en lägereld, under en stjärnklar himmel till lite indiepop, blir allt mer påträngande.

Foto: Avantgardet

Låtarna "Homerton high street" och "Alla känner apan" tycker jag låter aningen överproducerad och lite väl snäll för att vara Avantgardet. Men trots allt är de en stark lågpunkt vilket i sig är ett tecken på en jämn och bra platta. Och A-sidan avslutas sedan på bästa sätt med låten "Alla gathörn" som med ett studsigt gung i refrängen noterar en av skivans höjdpunkter.

Den absoluta höjdpunkten dyker i min mening upp under låt nummer sju, "Alltid bakom er". Tonen på den ekande guran i refrängen och Rasmus härligt hängiga röst genererar en extremt bakåtlutande känsla som inte går att motstå. Det låter nästan lite som Pavements country-sound från "Crooked Rain, Crooked Rain", ett lite ostämt sound som ekar ut i oändligheten ihop med en opolerad sångare. Ett beprövat och väldigt välfungerande koncept.

Låtarna "Rännstenen" och "Möt mig vid gaten" är även de extremt imponerande. Det är egentligen otroligt hur Avantgardet lyckats knåpa ihop så här pass många välskrivna låtar. Även avslutningslåten "Sarajevo" är solid och har till och med ett rätt tungt klimax. Ett mäktigt slut som ger mig känslan av att vilja ha mer av bandet, trots att jag precis spenderat 44 minuter tillsammans med dem.

Foto: Avantgardet

Ett av de stilgrepp som bandet får till väldigt bra på det nya albumet är att ha flera olika instrument mixade högt. Ibland kan det också låta aningen överproducerat men man ska inte ta något ifrån Jocke Åhlunds talang i studion. Nivån är stabil rakt igenom, låtarna är välproducerade och det känns verkligen som Avantgardet har tagit ett kliv framåt musikaliskt.

Deras nya sound låter nästan ibland som lätt krautrock, åtminstone om man tänker på hur trummorna är komponerande och har i åtanke var det är för slags musik. Energiska trummor, såsig sång, slöa och ekande gitarrer ihop med sockersöta pianoslingor. En väldigt unik mix med lite småländska på toppen av det moset.

Det ska dock sägas att den inte överträffar debuten, men det är inte långt ifrån. Jag föredrar deras smutsigare och mer kompromisslösa sound, men jag uppskattar att de testar ett annorlunda sound och kliver lite utanför deras comfort zone.

Egentligen tycker jag att det är lite fel tid att släppa den här plattan, för enligt mig har "Alla känner apan" mer av ett somrigt sound. Visserligen må jag aldrig ha sett det här bandet live ännu, men den här plattan får mig verkligen att vilja vara salongsberusad en varm sommardag och dansa till "Ut i natten". På sätt och vis gav ändå Avantgardet en välbehövd dos av värme här i novemberkylan. Jag antar att det är dags att se Avantgardet live.

Betyg på "Alla känner apan":

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar