Laddar

Sommarstaden levererar igen: ”Betyder väldigt mycket för oss”

För andra året i rad blev Kalmar utsedd till årets sommarstad. Destination Kalmars vd Åke Andersson tog emot utmärkelsen i direktsändning hos TV4.

delningar

Drygt 37 000 röster (nytt rekord) kom in till Reseguidens omröstning om årets sommarstad. Kalmar tog en tidig ledning och släppte den aldrig.

– Det känns jättebra, jag är både stolt och väldigt glad. Det är jättetrevligt, det betyder väldigt mycket för oss, säger Åke Andersson, vd och evenemangsansvarig på Destination Kalmar.

Efter flera topplacering hamnade Kalmar på förstaplatsen förra året. I år blev man första stad någonsin att försvara utmärkelsen årets sommarstad.

– Vi har ett väldig brett utbud, det här året slår vi rekord i antal evenemang. Vi har även kust och en innerstad med stadsmiljö. Det i kombination med Öland gör att vi har ett väldigt rikt utbud, säger Åke Andersson.

Han nämner konserter med Lars Winnerbäck, Bo Kaspers orkester, Benny Anderssons orkester, sommarteatern på Krusenstiernska gården, Pippi-teatern, damlandslagets läger och match mot Japan, musik på larmtorget – kort sagt, det finns gott om evenemang att välja på i årets sommarstad 2016.

Hur toppar man det här 2017?

– Haha, det blir tufft. I allt man gör försöker man att ta nästa steg. Nu har vi satsat mycket på sommaren, det ska vi naturligtvis behålla och underhålla. Man ska vårda det man har idag, säger Åke Andersson.

Destination Kalmar har jobbat tätt tillsammans med Öland, för att tillsammans hjälpa till att lyfta regionen som ett attraktivt besöksmål med ett utbud som har något för alla.

– Jag tror att det är viktigt att arbeta ihop med Öland som vi gör i år. Vi har, för första gången på väldigt länge, haft gemensam marknadsföring. Det är jätteviktigt och ger oss otroligt bra reklam. Ensam är aldrig stark.

Utmärkelsen till årets sommarstad i fjol blev föremål för både skryt och stolhet hos både Kalmarborna och politiker. Titeln har använts flitigt i marknadsföringen av Kalmar som destination.

– Kalmar är en mycket värdig vinnare. Det är en härlig sommarstad och de lyckades engagera alla som älskar staden, säger Lina Eklund hos Reseguiden.

– Det blir en utmaning för de andra städerna att ta över förstaplatsen kommande år.

Detta var nionde året som årets sommarstad röstades fram. Precis som i fjol kom Halmstad och Västervik på 2:a och 3:e plats.

Årets Sommarstad 2016 – Topp-10 (fjolårets placering inom parentes) 1 (1) Kalmar 2 (2) Halmstad 3 (3) Västervik 4 (7) Karlskrona 5 (6) Varberg 6 (4) Härnösand 7 (11) Hjo 8 (13) Falkenberg 9 (14) Mariestad 10 (17) Helsingborg

Relaterade artiklar