Laddar

Start för id-kontroller: Kan försena tåg till Kalmar

I dag införs id-kontroll för alla som ska ta sig till Sverige via Öresundsbron – vilket också kan påverka resenärer på väg till Kalmar.

delningar

Köpenhamns flygplats Kastrup infördes på måndagen kontroller där alla tågpassagerare som ska ta sig över Öresundsbron till Sverige måste visa giltig identitetshandling.

På Kastrup får resenärer visa upp sin id-handling i särskilda fållor, och slussas sedan vidare till en särskild ”Sverigeperrong” för vidare resa.

Gränskontrollen i Hyllie på svenska sidan, som infördes redan i november, är än så länge kvar. Där plockar polisen upp de personer med en giltig identitetshandling och som vill söka asyl i Sverige och för dem vidare till Migrationsverket.

De dubbla kontrollerna över bron kommer att leda till förseningar och påverkar tidtabellen över bron, meddelar Öresundstågen på sin hemsida. De nya kontrollerna riskerar också att påverka anslutande Öresundståg med slutdestination Kalmar.

Målet är dock att det inte ska göra det: Alla tåg som avgår från Malmö C ska göra det ordinarie avgångstid, skriver Öresundståg.

Förseningar över bron pareras genom att resenärer från Danmark kan behöva byta till ett nytt tåg i Malmö – och uppmanas vara i mycket god tid om de ska ta sig vidare norrut.

De tåg som kommit över bron väntar sedan in ordinarie avgångstid för att inte sprida vidare förseningen.

Enligt Sveriges radio som är på plats har id-kontrollerna än så länge gått lugnt till, utan köer på måndagsmorgonen, men det väntas bli trångt på tågen runt rusningstid.

Vid 10-tiden uppger Trafikverket att alla Öresundståg med slutdestination Kalmar än så länge är i tid.

 

ID-KONTROLLER

I november tog regeringen beslut om att införa id-kontroller på alla färjor, tåg och bussar till Sverige från Danmark under 6 månader – detta med det uttalade syftet att minska antalet asylsökande till Sverige.

Lagen medger att id-kontroller genomförs från alla länder in i Sverige, alltså även Finland och Norge, men än så länge är det alltså bara kollektiva färdmedel över Öresund som kontrolleras.

Id-kontrollerna införs på prov och kan komma att tas bort innan de 6 månaderna är slut, om man ser en kraftig minskning i antalet asylsökande. Kontrollerna kan också förlängas med 6 månader åt gången under totalt 3 år.

Det är transportören själv som ansvarar för att id-kontrollen genomförs. Danska tågbolaget DSB, som är de som genomför id-kontrollerna på Öresundstågen, har kritiserat beslutet och menar att det, i förlängningen, kan leda till ökade biljettpriser för resenärerna. Runt 200 Securitas-vakter har hyrts in av DSB för att utföra kontrollerna, enligt DN.

Även bussbolagen har kommit med kritik om att det finns luckor och oklarheter i den nya lagstiftningen, som trädde i kraft redan den 21 december, men startade på måndagen den 4 januari 2016.

Källa: DN.se/Öresundståg/Svenska dagbladet/Sverigesradio.se

Relaterade artiklar