Stigande bolåneräntor – så många svenskar kan tvingas flytta

Då kan höjningen komma.

9 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det senaste budet från Riksbanken är att reporäntan lämnas oförändrad, men signalerna är att den kommer höjas vid årsskiftet. Det gör en stor del av de svenska bostadsägarna oroliga för framtiden.

I Bobarometern, en undersökning gjord av Svensk Fastighetsförmedling, säger 46 procent av bostadsägarna att de oroar sig för ränteutvecklingen. Var femte person uppger att de inte kommer klara om deras boendekostnader ökar med mer än 3 000 kronor. Men samtidigt säger hela 14 procent att de skulle klara att den månatliga boendekostnaden ökar med mer än 11 000 kronor.

Källa: Svensk Fastighetsförmedling

– Svenskarna är betydligt mer oroade över stigande bolåneräntor idag än bara för två år sedan. I vår Bobarometer som vi genomförde under 2016 svarade 62 procent att de inte alls var oroade, vilket kan jämföras med årets siffra som ligger på 36 procent, säger Petra Wester, tf vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Men många av svenskarna är ändå förberedda, och en tredjedel av de tillfrågade har en sparbuffert på över 100 000 kronor för oväntade utgifter. Endast nio procent saknar buffert helt och hållet, och där är unga mellan 18-29 år överrepresenterade.

– Troligt är att reporäntan kommer att stiga kring årsskiftet, då är det viktigt att man har koll på hur man påverkas av en eller två procents ränteökning. Se över dina lån så du har rätt fördelning rörligt och fast beroende på hur din ekonomiska situation ser ut i övrigt, säger Petra Wester.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar