Laddar

Stjärnglans över Kalmar Horse Show: ”Jättehäftigt”

Under söndagen kommer det att vara full fart på Fredriksskans när alla Kalmars hästar flyttar in i staden.

delningar

Förra året spöregnade det så mycket under Kalmar Horse ShowFredriksskans att projektledaren Lisa Jalmander var tvungen att byta byxor efter bara någon timme. I år ser prognosen tack och lov lite bättre ut.

– Vi har tidigare haft ett extremt varmt år och ett med totalt spöregn så i år ska det förhoppningsvis bli precis lagom. Så länge det inte regnar allt för mycket så är vi glada, säger Lisa.

Under söndagen intar Kalmar Horse Show Fredriksskans och det är ett späckat schema hela dagen från klockan 10 till klockan 19.

– Vi vill visa upp bredden av ridsporten och inte bara hoppning och dressyr även om det kommer att bli det också. Det kommer bland annat att bli uppvisning av Islandshästar, Western och Voltige som är akrobatik på hästryggen.

En av höjdpunkterna på dagen för de hästintresserade är att man lyckats få dit landslagets förre förbundskapten, Sylve Söderstrand, som coachat bland annat stjärnryttarna Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard.

– Det är en öppen träning där en ryttare från varje förening har valts eller lottats fram får vara med och coachas av Sylve Söderstrand, jag kan säga att de är jättenervösa just nu. Det är jättehäftigt att han kommer hit för han är jätteduktig och populär. Även om man inte är med på plan så kan man lära sig mycket bara genom att iaktta och lyssna vid sidan om.

Ridsporten är Kalmars största tjejidrott så det lär vara en hel del hästintresserade personer på plats men Lisa understryker att man inte måste ha häst själv för att få en rolig dag.

– Det är för hela familjen och det finns någon aktivitet för alla. Det är fritt inträde så jag tycker att man titta i programmet för att se om något verkar kul sedan kan man ta en lunch eller fika här.

En populär punkt på dagen är när det är prisutdelning för Kalmars sötaste ponny. I år har de även utökat tävlingen till att utse Kalmars ståtligaste kallblod.

– Det är en populär tävling där man själv får skicka in nomineringar så sker röstningen på Facebook. Årets vinnare av sötaste ponnyn, Origo, är bara 101,8 centimeter i mankhöjd och älskar plommon, säger Lisa.

Trots alla intressanta punkter på programmet så är det helheten som är höjdpunkten för Lisa.

– Jag tycker det är kul att vi ridklubbar i Kalmar gör den här grejen ihop. Vi är goda vänner och tar ett krafttag för att genomföra det tillsammans, avslutar hon.