Stjärnstudenter intar Kalmar: "Det här är framtidens världsstjärnor"

Fotograf: Casper Johansson.

Kalmar står återigen som värd för ett triahtlon-race. Under helgen är det dags för studenterna att inta Kalmars gator.

delningar

Student-VM är ett evenemang som innefattar många olika idrotter som är förlagda på olika platser i världen. Kalmar har fått äran att arrangera VM i triathlon. Kravet för att kunna delta i tävlingen är att man ska vara inskriven på ett studieprogram.

– De första delegationerna är på plats nu och idag räknar vi med att resterande kommer, det är verkligen skitskoj. Jag tror att dem flesta tycker att vi har haft en härligt välkomnande, säger Philip Lind som är projektledare.

Till tävlingen är 32 nationer representerade efter att Iran lämnat återbud. Sammanlagt kommer 130 tävlande som är mellan 18 och 22 år gamla till start, varav den absoluta toppen är rankad topp 100 i världen.

– Banan är riktigt snabb så siktar på en timme eller sådär. Det här är framtidens världsstjärnor som kommer till Kalmar. Jag tror att i kommer att se dem i OS och i världscupstävlingar och på "the big screen" framöver.

Hela festen inleds med en marsch mellan Stortorget och Larmtorget med nationsflaggorna på fredag kväll klockan 17:00. Själva tävlingen startar med damernas lopp klockan 10:00 på lördagen, följt av herrarnas start klockan 13:00. På söndagen kommer det att vara lagtävlingar med start klockan 10:00.

– De första damerna förväntas vara i mål runt 11:00 och de första herrarna runt 14:00 på Larmtorget. Lagen kommer nog att gå i mål runt 11:30 eller 12:00. Det kommer att finnas en speaker och det kommer att vara en jäkla fest. Vore kul om det kom många nya och gamla studenter så vi kan skapa en riktig feststämning, säger Lind.

Kalmar har varit värd för Ironman och Kalmar Mini Tri under många år och nu är det alltså dags för ännu en triathlon-tävling och förberedelserna samt förutsättningarna ser goda ut.

– Tävlingsbanan är på plats, Svenska Triathlonförundet är på plats, FISU är på plats och än så länge är dem nöjda. Förberedelserna ligger bra i fas. Jag vill verkligen passa på att tacka alla volontärer som stöttar mig och Henrik Brovell. Vi hoppas att vi får upp studenternas ögon för Kalmar. Att få hit ett student-VM är så mäktigt. Destination Kalmar är också med och tillsammans visar vi upp vad Kalmar har att erbjuda. Det känns som en naturlig plats att vara här, säger Lind.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar

I samarbete med annonsör

Folkhögskolan för nya möjligheter

Högalids Folkhögskola är för många elever ett startskott till högre utbildning och nya yrkesmöjligheter.