Laddar

Stort intresse för att bjuda in teatern i vardagsrummet

"Detta blir första gången vi verkligen kommer vår publik in på skinnet, genom att faktiskt spela hemma hos dem i deras vardagsrum."

delningar

Den 16 februari är det premiär för föreställningen Ett Dockhem som är skriven av Henrik Ibsen. Det är ett populärt äktenskapsdrama som man vanligtvis ser på de stora scenerna. Byteatern har dock valt att visa föreställningen på ett annorlunda sätt genom att bjuda hem publiken till privata vardagsrum.

– Det är första gången Byteatern spelar i privata hem. Att åka ut på turné runt om regionen är vi väldigt vana vid men då spelar vi på teatrar, bygdegårdar, i gymnastiksalar eller andra lämpliga lokaler. Så detta blir första gången vi verkligen kommer vår publik in på skinnet, genom att faktiskt spela hemma hos dem i deras vardagsrum, säger Julia Hjertqvist från Byteatern.

I höstas gick teatern ut med en efterlysning på par som ville erbjuda sina vardagsrum som scen för en publik på 30 personer.

– Intresset för att vara föreställningsvärd har varit väldigt stor, större än vi kunde ana. Det blir föreställningar hos par runt om i Kalmar län, men även i bland annat Växjö, Karlskrona och Malmö.

Varje spelplats blir på så sätt unik för varje föreställning. Inte ens skådespelarna, Martin Ellborg, Edvin Bredefeldt och Malin Rømer Brolin-Tani kommer få veta exakt hur hemmen ser ut förrän samma dag.

– Det blir både stora herrgårdar och små studentlägenheter, men det är inget publiken eller skådespelarna får reda på innan. Eftersom scenografin är det befintliga hemmet och publiken sitter där det finns plats, behövs inte mycket fler förberedelser än en adress, som skickas ut fyra timmar innan spelstart, säger Julia Hjertqvist.

För tillfället har man släppt biljetter till ett tjugotal hem men man hoppas kunna släppa ännu fler.

– Totalt kommer vi förhoppningsvis komma upp i runt femtio hem!