Stort intresse för lokalproducerat i Kalmar: "Väldigt kul"

Foto: Privat

Under torsdagen har det återigen blivit dags för gruppens nästa utlämningstillfälle.

delningar

I juni månad drog initiativtagarna Sofia Carlström och Anna Tuväng igång REKO-ring Kalmar. REKO står för Rejäl Konsumtion och dess koncept växer just nu över hela Sverige och likaså i Kalmar.

– Det är ett sätt att handla lokalproducerad mat utan mellanhänder. Det går snabbt eftersom alla har förbeställt de produkter de vill ha och det är därför smidigt för producenterna som vet exakt vad de ska sälja och hur mycket, säger Sofia Carlström.

Första utlämningstillfället hade man den 16 augusti och sedan dess har man träffats varannan torsdag utanför Skälby Loge. Något som man också gör nu, torsdagen den 11 oktober, mellan klockan 18.00-18.30.

– Utlämningstillfället håller på i en halvtimma så det går jättefort. Det är uppskattat från båda sidor men främst bland producenterna. För ställer de exempelvis ut på en marknad kan de stå hela dagen utan att veta hur många som kommer att handla.

– Och jag vet att Anna (Tuväng) drar upp sina grönsaker samma dagar som de ska säljas. Så det blir att hon drar upp tio rödbetor, om det är rödbetor och det antalet som konsumenterna har beställt, samma dag.

Sedan Sofia och Anna startade upp gruppen REKO-ring Kalmar i somras har över 2 000 medlemmar redan hoppat på tåget. Intresset blev tidigt stort och enligt Sofia accepterar hon fortfarande nya medlemmar hela tiden.

– Det är väldigt kul att det är ett så stort intresse. Men eftersom jag gör det här helt ideellt finns frågan hur det ska bli hållbart i längden. Jag tror att vi kommer köra på men man hade uppskattat om det fanns någon annan som var intresserad att driva det vidare. Men än så länge kör vi bara på eftersom vi tycker det är roligt.

För de som inte är medlemmar ännu, kan de handla nu på torsdagens utlämningstillfälle?

– Man kan beställa hela vägen fram till utlämningen, men man måste också ha lite respekt för producenterna. Det är lite respektlöst att lägga en beställning precis innan, utan det bästa är att beställa senast dagen innan.

– Och man kan inte heller köpa på plats, men däremot kan man gå förbi och titta på vad som erbjuds och tänka att man ska gå med till nästa utlämning. Och det blir nästnästa torsdag, alltså den 25e oktober.

FAKTA

Hushållningssällskapets uppdrag:

Hushållningssällskapet har fått i uppdrag av Jordbruksverket att beskriva vad REKO är och underlätta etableringen av nya REKO-ringar. Målet är att det ska finnas REKO-ringar i hela Sverige. Vårt arbete finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling via det svenska landsbygdsprogrammet. Projektet pågår i två år och beräknas avslutas under hösten 2019.

Källa: Hushallningssallskapet.se

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar