Laddar

Stort steg framåt för Kalmar HC: ”Vi måste vara nöjda”

Som nykomling i division 2 tog sig Kalmar HC direkt till kvalserien, där man dock inte räckte till. Föreningens ordförande Tobias Johansson tycker att framtiden ser ljus ut.

delningar

Kalmar HC hade under våren tagit klivet upp till Division 2. Med stora delar av stommen kvar plus att truppen spetsades med ett antal starka namn fanns det förutsättningar för något stort.

Både styrelsen och spelarna gick ut hårt om sa att man ville avancera i seriesystemet direkt, även om den långsiktiga planen var i fokus.

– Det är ett misslyckande om vi inte går upp i division 1, vi vill gå upp, sa nyförvärvet Linus Dahlstedt inför säsongsstarten i höstans.

KHC började starkt med 14 vinster på de 17 första matcherna. Kaptenen Martin Åkesson var stabiliteten själv, bröderna Dahlstedt kunde nästan liknas vid Sedin-bröderna och resten av laget gjorde sitt jobb, plus lite till.

I mitten av november hamnade laget i en svacka och spelet stämde inte lika bra längre. En månad senare kom beskedet att tränarduon Stefan Fredriksson och Magnus Johansson fick lämna båset.

– Trots att resultaten gick ganska bra under en tid innan beslutet tyckte vi inte att vi fick ut maximalt av laget. Efter att ha haft individuella samtal med spelarna och flera möten med Stefan och Magnus bestämde vi oss för att bryta där. Det behövdes en förändring helt enkelt för att ta oss dit vi vill var, säger Tobias Johansson, ordförande i Kalmar HC, när han tittar tillbaka på säsongen.

Det blev rutinerade Reine Rydberg som tog över i båset. Han har erfarenhet från jobb i bland annat Växjö Lakers. Hans tydliga ledarstil fick beröm av spelarna och han hade en stor tro på sitt lag inför avslutningen av serien.

Med sin nya tränare vann KHC sex raka matcher om man lyckades till slut nå play off, via avancemang genom fortsättningsserien. KHC inledde med tre hemmamatcher men tyvärr blev det tre raka förluster och drömmen om hockeyettan blev allt mer avlägsen. Till slut lyckades man ta två symboliska vinster innan säsongen var över.

– Det är klart att det är lite delade känslor. Såklart är vi besvikna över resultatet i kvalserien. Men ser vi över hela säsongen är vi väldigt nöjda med hur säsongen har sett ut. Överlag har vi spelat bra men tyvärr har vi gjort våra bästa matcher vid ”fel tillfällen”. Det är helt enkelt ojämnheten som fäller oss i slutänden, säger Tobias Johansson.

Det är positiva tongångar i föreningen. Som 24Kalmar har rapporterat om kommer Kalmar HC att starta upp ett J18-lag till hösten. Och säsongen 16/17 blev damlagets första i seriespel.

Det är med andra ord en förening under tillväxt. Bredden och organisationen i föreningen vill Tobias Johansson framhäva. Och han har klart för sig hur de ska ta nästa steg.

– Efter denna säsongen har vi kunnat se ganska tydligt vad som behöver utvecklas. Kan vi få det på plats kan det bli riktigt bra. Målet till nästa säsong är givetvis att ta oss upp till hockeyettan med herrlaget, men även att utveckla resten av föreningen.

Filip Edvardsson

Relaterade artiklar