Strejken håller Oscar kvar i Holland: "Saknar min son"

Oscar Håkansson är fast i Amsterdam efter flygstrejken. Foto: Privat/Paul Van Mondfrans Lindén - Foto: Privat

Kan ta flera dagar innan han är hemma i Kalmar.

delningar

Förra veckan bröt den omfattande flygstrejken ut inom SAS. Hittills har Kalmar Öland Airport inte påverkats då sträckan Kalmar-Arlanda trafikeras av en underleverantör.

Dock har strejken fått stora konsekvenser ute i Europa. En av de som drabbats är Kalmarbon Oscar Håkansson. Han flög ner till Holland i onsdags och är nu blivit fast på Schiphols flygplats.

– SAS tillhandahåller boende i väntan på besked. Jag hörde om några som får åka hem till Norge den 2 maj. Jag har en liten son på sex månader där hemma som jag saknar väldigt mycket och såg fram att träffas. Nu får man hoppas på det bästa, säger Oscar till 24Kalmar.

Har du försökt ta dig hem själv på annat sätt?

– Jag har kollar runt, men med priser på cirka 7000-13000 kronor enkel resa från Amsterdam via en stad i Europa och till Skandinavien, i bästa fall Sverige, är dyr och svår att få tag på. Och då är jag helt ensam och utan flygbolag som kan stötta mig med hotell och mat.

Hur upplever du kommunikationen med SAS?

– Rätt så enkelspårig, jag måste ligga på dem och det bästa är att gå till deras desk på flygplatsen och prata "face to face". Det gör jag ofta, säger Oscar med ett skratt.

Strejken grundar sig i att piloternas fackförbund och SAS inte är överens om vilka anställnings- och arbetsvillkor som ska gälla. Piloterna hävdar att de har mycket sämre förutsättningar hos SAS än vad som gäller för andra flygbolag.

– Jag tycker det är rätt att de ska få det bättre, de tycks inte ha det lika bra som sina branschkollegor. Men det är helt klart surt att det går ut över oss resenärer, säger Oscar och fortsätter:

– Att de ska jobba sju helger i rad låter inte som en höjdare. Jag läste också någonstans att de inte fick frukost på hotell när de hade "stopover", stämmer det är det så klart tråkigt.

Nu hoppas han på en så snabb lösning som möjligt, men är medveten om att det kan ta tid.

– Det löser sig inte imorgon (onsdag), men kanske om tre dagar. Då kanske de kan boka om mig till en flight till London eller Paris...och där får jag se vad som händer sen. Jag längtar hem till familjen och min son, säger Oscar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar