Styrräntan kan skapa stora problem: "Lever på lånad tid"

Pressfoto: Länsförsäkringar.

Riksbanken aviserar allt tydligare för en höjning av reporäntan, vilket kan innebära tuffa konsekvenser för boende enligt mäklare.

delningar

Både villa- och bostadsrättspriserna på riksnivå förblev oförändrade under oktober. Den senaste tidens prisåterhämtning ska dock sättas i relation till den gynnsamma räntemiljön. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Riksbanken aviserar nu samtidigt allt tydligare för en höjning av styrräntan. Riksbankchef Stefan Ingves sa vid en utfrågning i finansutskottet tidigare i veckan att Riksbanken planerar att i december eller februari genomföra sin första höjning av reporäntan, även kallad styrräntan, sedan 2011. 

– Flertalet hushåll har valt att låna till rörlig ränta och om vi får rätt kommer räntorna att stiga under överskådlig tid. Räntorna på bolån kommer då att fördubblas, sa Stefan Ingves under torsdagen enligt Dina Pengar.

När höjningen kommer, blir det också en stor påverkan på bostadsmarknaden.

– När justeringen väl kommer riskerar den att få psykologiska effekter på köpviljan med en något mer avvaktande marknad. Den med hög belåning och små marginaler lever på lånad tid – det är dags att planera för tuffare år, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I oktober förblev bostadsrättspriserna i riket oförändrade. I Stor-Malmö sjönk bostadsrättspriserna med två procent och i Stor-Stockholm visar de på en uppgång med en procent. I centrala Göteborg sjönk priserna med en procent. I övriga storstadsregioner blev priserna oförändrade.

De senaste tre månaderna har dock priserna på bostadsrätter i landet som helhet stigit med över tre procent och i sex av landets 21 län steg priserna med mer än tio procent. Störst var uppgången i Jämtland, priserna där har stigit med hela 23 procent de senaste tre månaderna.

Villapriserna på riksnivå var oförändrade under oktober. Endast Stor-Stockholm visar på en förändring under den senaste månaden, med en procents nedgång.

– Säljarna accepterar lägre priser men vill framförallt ha sin bostad såld till nuvarande nivåer. Trots stort utbud gör det att priserna rör sig i sidled. Ränteutvecklingen och det stora antalet nyproducerade, rabatterade, bostäder som kommer ut på marknaden är de största riskfaktorerna för priserna på sikt. Sverige är i fortsatt stort behov av politiska åtgärder för att förbättra rörligheten och underlätta ungas entré på bostadsmarknaden, säger Marcus Svanberg.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar