Laddar

Succé för Kalmars tjejfestival: ”Måste bli en repris”

Queens of Kalmar har precis rundats av men arrangörerna lovar att man kommer komma tillbaka.

delningar

Under den gångna helgen arrangerades Queens of Kalmar för första gången någonsin. Under fyra dagar fick deltagare ta del av föreläsningar och debatter blandat med fest och en stor mässa på lördagen.

För arrangörerna Julia Björknert och Alexandra Durne så var det även första gången som producerade ett så stort event.

Levde festivalen upp till era förväntningar? – Oj, det överträffade snarare våra förväntningar! Allt har gått bra, efter lite om och men, men uppslutningen har varit väldigt bra och vi har nått ut till så många! Den övergripande känslan för mig är att jag känner mig inspirerad och stärkt, men också stolt över mig och Alexandra och väldigt tacksam över all hjälp vi har fått längs vägen, säger Julia.

Festivalen inleddes med en föreläsning av Julia och Alexandra själva, Ursäkta att vi stör, men vi försöker förändra världen, där de bland annat berättade om sina egna erfarenheter av att ha blivit sexuellt utnyttjade som barn.

Vad var din personliga höjdpunkt från de här dagarna? – Mässan tyckte jag var fantastisk. Det var så härlig stämning och det blev verkligen den mötesplats vi hade hoppats på för att utbyta kunskap och inspiration. Sen vår egen föreläsning i onsdagskväll också, den var jag mest nervös inför men den gick så bra, säger hon och fortsätter:

– Det var läskigt på förhand med föreläsningen för vi visste inte alls hur den skulle landa. Vi valde ju att blanda allvar med humor, belysa våra egna erfarenheter av sexuellt våld, prata om vården och om patriarkatet i stort. Men den togs emot väl och det var en så stärkande och värmande känsla!!

Queens of Kalmar har definitivt gett mersmak hos tjejerna som kommer att fortsätta jobba för att göra världen lite mer jämställd. Redan nu kan de avslöja att festivalen kommer att bli av även nästa år.

– Hela festivalen kommer vi att köra nästa år igen, förhoppningsvis med ännu mer gemensamma krafter som vill jobba med oss för ett mer jämställt Kalmar län. Tills dess kommer vi att göra mindre saker på vägen, såsom vår föreläsningsturné, men också nattklubben GRL PWR CLB. Det var första gången vi gjorde det men den kvällen var magisk. Jag kommer leva på den energi som skapades på dansgolvet i flera veckor, säger Alexandra.

– Det var så magiskt att se hur glada människor var på dansgolvet i lördags. Det var inga vassa armbågar, jag fick aldrig känslan av att tjejerna var tvungna att rädda varandra. Alla bara tog plats, delade glädjen och dansade till vår helt grymma DJ, säger Julia.

Härnäst väntar bland annat en Sverigeturné med föreläsningen för tjejerna men först handlar det om att ta in känslan från helgen och varva ner.

– Jag har aldrig dansat så mycket, känt mig så bekväm bland massa folk eller sett så glada och trygga människor på ett dansgolv förr. Det gjorde oss så stolta och glada! Därför måste det bli en repris, men först ska vi vila och samla nya krafter, avslutar Alexandra.

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.