Succéstart för koreanska matkafét: "Jag vill ännu mer"

Följ med bakom kulisserna när kocken Unni Ko lagar den populära rätten Bibimbap.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Det var i början av april 2018 som portarna för första gången öppnades upp till den koreanska restaurangen Gangnam Fiskaregatan i Kalmar.

Krögaren Unni Ko, ursprungligen från Sydkorea, hade sedan tidigare drivit två restauranger i den kinesiska hamnstaden Dalian under tio års tid. Och inför etableringen på Kvarnholmen kände hon sig både nervös och förhoppningsfull.

När vi på 24Kalmar tog och besökte den koreanska restaurangen en mörk decemberkväll, cirka åtta månader efter etableringen, valde hon att summera tiden i Kalmar på följande vis:

– När vi ser tillbaka tycker vi att det har gått bra. Och det är framförallt under luncherna som vi brukar ha som mest besökare, säger hon medan lugn pianomusik spelas i bakgrunden.

Intresset för Kalmars första koreanska matkafé blev väldigt stort redan från start. Och under öppningsveckan ska man nästan ha blivit lite "tagna på sängen".

- Intresset var verkligen större än förväntan. Det var fullt vid lunchtid under nästan hela våren och sedan dök sommaren upp, säger Unni Ko.

När årets stekheta sommar anlände och Kalmarkunderna gick på semester blev det istället turister som fick fylla lokalen. Men när temperaturerna började falla igen återvände många av restaurangens kända ansikten.

– Man känner igen flera som under vissa perioder är här väldigt intensivt. Sedan tar de ett litet uppehåll innan det är dags för nästa period, säger Unnis man Thomas.

– Men vi har även märkt att intresset för den koreanska maten har gjort att vi lockat till oss besökare från olika städer här i länet, fortsätter han.

Vilken har varit den populäraste rätten hos er?

– Bibimbap med kött eller kyckling, men även de vegetariska alternativen på Bibimbap har varit minst lika populära. Sedan är det även den rätten som vi föreslår för de som aldrig ätit koreansk mat tidigare, säger Unni.

– Men även våren egengjorda Bibimbapsås är det många som kommer hit bara för att köpa. Den har en lite speciell smak och det är svårt att hitta en chilisås som smaker likadant. Så vi har märkt att många köper bara den för att kunna ha på rätter som den egentligen inte hör till, fyller Thomas på med.

Vad är det som särskiljer just Koreansk mat?

– I det stora hela tror jag det handlar om att vi använder oss av näringsrika livsmedel som är goda när man äter, man blir lagom mätt av och som man även bra av efteråt, säger Thomas.

– Vi använder heller inte mycket oljor utan vi försöker mer ta tillvara på råvarornas egna smaker och förhöjda dem. Det är på koreanskt vis, säger Unni.

Enligt ägarparet har deras meny varit under ständig rullians då rätter tillkommit och tagits bot med tiden. Bland annat har man adderat koreanska efterrätter, smårätter och fler alternativ på deras populära huvudrätter.

– Jag skulle behöva en till köket eftersom det ibland blir väldigt mycket matlagning för min del. För jag vill väldigt mycket och skulle vilja addera många fler rätter från det koreanska köket. Just så att det finns något för alla på menyn, säger Unni.

– Ja tanken är det ska dyka upp lite nyheter i köket för att hålla menyn levande. För det koreanska köket är som sagt väldigt stort så det vore intressant att introducera lite nya rätter emellanåt.

Hur blickar ni vidare mot 2019?

– Vi hoppas att intresset för koreansk mat finns kvar här i Kalmar även nästa år och att folk fortsätter att komma hit, avslutar Unni Ko innan hon återvänder till köket för att demonstrera hur man lager den populära rätten Bibimbap.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar