Svenskarna: Då kommer dieseln vara utdöd

. - Foto: Matilda Larsson

"Självkörande fordon kommer mycket sannolikt att resultera i en minskad bilism", enligt Nicke Rydgren, affärsutvecklingschef på Projektengagemang.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Kollektivtrafik och fossilfria drivmedel är framtiden. I alla fall om man ska tro på svenskarna när de siar om Sveriges utveckling fram till 2050.

Drygt åtta av tio svenskar tror på en fossilfri fordonsflotta innan år 2050. Endast två procent tror att våra fordon kommer att drivas främst av diesel i framtiden.

Samtidigt tror drygt hälften av svenska folket att bilismen kommer att minska och att kollektivtrafiken kommer att vara det vanligaste transportmedlet. Det visar Projektengagemangs senaste undersökning.

Sex av tio svenskar menar istället att el kommer att vara det huvudsakliga drivmedlet i framtiden, följt av solenergi och biogas.

Hela 92 procent av svenskarna tror att självkörande fordon kommer att vara en del av trafiken innan år 2050. Dessutom tror närmare hälften av de svarande att motortrafiken i våra städer kommer att minska framöver.

– Självkörande fordon kommer mycket sannolikt att resultera i en minskad bilism och att färre människor äger bilar. Det skulle göra en enorm skillnad i klimatavryck och öppnar upp nya möjligheter att utveckla våra städer. All yta som idag används för att parkera bilar skulle kunna nyttjas på helt nya sätt, säger Nicke Rydgren, affärsutvecklingschef på Projektengagemang.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar