Laddar

Öland med i toppen när semestern ska bokas

Thailand, Grekland och Spanien är resmål som lockar många. Trots detta väljer över 80 procent av de svenska resenärerna att semestra inrikes under sommarmånaderna.

delningar

Företaget Swebus har genom undersökningen Swedish Tourism Survey, som genomförts av HUI, tagit fram statistik över svenskarnas resande. Den visar att mindre än var femte betald fritidsresa med övernattning går till utlandet. Den svenska turistnäringen är med andra ord beroende av inrikes-resenärerna. Trots den höga siffran är marknadsföringen av resor inom landet inte som den borde vara.

– De stora resebolagen pumpar ut information och tidningarna skriver gärna om exotiska resmål. Men de ger en skev bild av svenskarnas sommar eftersom så pass många resor inom Sverige, säger Christel Grip, kommunikationschef för Swebus i ett pressmeddelande.

Och Sverige är onekligen populärt. En enkät som Swebus genomfört i samarbete med 1100 av sina resenärer visar att tre av fyra helst stannar hemma, och njuter av sommaren i Sverige.

– Vi är hemma i Sverige på sommaren för att vi vill vara i Sverige på sommaren. Det är ganska självklart men det tål att sägas, om och om igen. Nu har vi dessutom siffror på det, säger Christel Grip.

I underökningen tillfrågades även resenärerna om vilka platser i Sverige de helst vill besöka samt var de inte vill åka. På listan över de populäraste platserna hamnar Öland på en sjätteplats, före bland annat Liseberg.

Vill vi helst besöka i sommar 1. Stockholm 2. Göteborg 3. Gotland 4. Västkusten 5. Skåne 6. Öland 7. Norrland 8. Liseberg 9. Dalarna 10. Fjällen

Vill vi inte besöka i sommar

1. Malmö 2. Norrland 3. Stockholm 4. Skara Sommarland 5. Kiruna 6. Ullared 7. Gröna Lund 8. Göteborg 9. Liseberg 10. Fjällen

Relaterade artiklar